söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Obama: ”Vi ska fånga solen och vinden”

Publicerad: 21 januari 2009, 05:51

Ny teknik och ren energi ska lyfta USA. Det framhåller landets nye president Barack Obama i sitt installationstal.


Det var som om att hela världen satt bänkade framför tv-skärmarna när Barack Obama, USA:s 44:e president, höll sitt installationstal på tisdagen. Förväntningarna har varit nästan omänskligt stora på den nytillträdde ledaren.

Det var med tydlig beslutsamhet och bländande retorik som han lade ut texten för hur den nya regeringen ska få USA och landets sargade ekonomi och utrikespolitiska rykte på fötter. Det är inte minst genom att investera i forskning och ny teknik som den amerikanska framtidstron ska återupprättas.

– Ekonomin kräver att vi agerar kraftfullt. Och vi kommer att agera, inte bara för att skapa nya jobb, utan för att lägga fundamentet för tillväxt, sa Barack Obama i sitt installationstal på tisdagen.

– Vi ska bygga vägarna och broarna, de kraftnät och digitala band som göder vårt näringsliv och binder oss samman.

– Vi ska utnyttja solen och vindarna och jorden till att skapa bränsle till våra bilar och driva våra fabriker. Och vi ska omvandla våra skolor, högskolor och universitet för att möta den nya tidens krav. Allt detta kan vi göra. Och allt detta ska vi göra.

Under de tio kommande åren ska runt 150 miljarder dollar, motsvarande 1.260 miljarder kronor, investeras i miljö- och klimatvänlig teknik. Målet är att dubbla produktionen av alternativ energi under de tre närmaste åren. Vid 2012 ska 10 procent av all energi komma från förnyelsebara källor. Vid 2025 ska andelen vara hela 25 procent.

För att uppnå sina visioner har Barack Obama Nobelpristagaren i fysik, Steven Chu, vid sin sida som miljöminister. Han har gjort sig känd som e förespråkare för förespråkare för biobränslen och solenergi. Höjda bensinpriser och flera alternativa energikällor står högt på hans dagordning.

– Vi måste hitta vägar att höja bensinpriset till europeiska höjder, sa Steven Chu i ett kontroversiellt uttalande i Wall Street Journal.

Att Steven Chu kommer möte på motstånd i de politiska leden är något som både han och Barack Obama räknar med. Själv anser han sig inte främst vara politiker – utan vetenskapsman.

Samtidigt ska anslagen till grundforskning dubblas. Bland annat vill Barack Obama öka forskningen kring stamceller.

Amerikanska skolor och universitet ska också moderniseras och utrustas med ny teknik. I grundskolan ska mer kraft läggas på att lära ut matematik och naturvetenskap.

– Vi ska återge vetenskapen dess rättmätiga roll, och använda teknikens under till att höja vårdens kvalitet och sänka dess kostnader, sa den nye presidenten.

Barack Obamas tal hade också tydlig kritik mot landets förre president, George W Bush, för hans misslyckanden i viktiga miljö- och energipolitiska frågor.

– På denna dag har vi kommit för att utropa ett slut på de futtiga klagomål och falska löften, ömsesidiga beskyllningar och utslitna dogmer som alltför länge har strypt politiken, sa han.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev