Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Obegripligt att regeringen infört en solskatt”

Publicerad: 26 augusti 2016, 03:44

Foto: Centerpartiet

DEBATT Det är en politik som går stick i stäv med det hållbara samhälle som vi vill bygga, skriver Rickard Nordin, energipolitisk talesperson för Centerpartiet.


Ämnen i artikeln:

Centerpartiet

I Sverige är energiproduktion via solpaneler fortfarande förhållandevis begränsad. Samtidigt finns det goda förutsättningar för framtiden – inte minst då investeringskostnaden är låg.

Därför är det både häpnadsväckande och obegripligt att regeringen infört en solskatt. En skatt för den som bygger en större anläggning och konsumerar elen själv. Det är en politik som går stick i stäv med det hållbara samhälle som vi vill bygga och det hämmar utvecklingen av förnybar el.

Det är större bostadsrättsföreningar, allmännyttiga bostadsföretag, sjukhus och större privata hyresvärdar som berörs. Aktörer som skulle kunna göra stor skillnad i utbyggnaden av förnybar energi.

Bakgrunden till reformen är misslyckade förhandlingar från regeringens sida om utbyggnaden av elcertifikatsystemet mellan Sverige och Norge. Förhandlingar som slutade med att regeringen accepterade högre skatt på förnybar el. Regeringen har dock valt att gå ännu längre än vad avtalet med Norge krävde eftersom avtalet med Norge sade att det ska införas skatt per anläggning, medan regeringen själva ändrade detta till skatt per juridisk person, vilket är betydligt mycket skarpare. Det gör ju att en kommun eller stort företag bara kan ha ett fåtal anläggningar totalt.

Regeringen har försökt att värja sig mot kritiken genom att hävda att EU:s statsstödsregler tvingat Sverige till detta. Faktum är dock att själva lagrådsremissen inte säger att det är så och EU-kommissionen har nu uttalat sig. De är trötta på att få ta skit för dumma regleringar som Sverige själva infört och de är tydliga: Det finns inget som säger att solskatten måste införas. Tvärtom är det i många medlemsländer tillåtet att ge särskilt stöd till förnybar energi.

Naturligtvis bör inte all solel undantas från energiskatt – endast den el som fastighetsägaren själv använder. Precis samma princip gäller för värmepumpar: självklart betalas ingen skatt för den värme som produceras och används direkt i huset. Regeringen har tyvärr helt övergivit idén om grön skatteväxling. Skatterna har höjts på utsläpp, men inte sänkts på arbete. I stället har skattehöjningarna på arbete varit mångfalt större och skatten har dessutom höjts på förnybar energi, motsatsen till grön skatteväxling.

Centerpartiet vill se en grön skatteväxling, där förorenaren betalar för sin miljöskada och resurserna används till att sänka skatten på jobb och företagande.

I regeringsställning 2006–2014 bidrog Centerpartiet till att skatten på arbete sänktes påtagligt via jobbskatteavdrag och sänkta arbetsgivaravgifter. Samtidigt höjdes miljöskatterna och andra skatter, som fordonsskatten, miljödifferentierades. Skattebördan på arbete minskade och skattebördan på föroreningar ökade. I vår senaste budgetmotion presenterar vi en grön skatteväxling på 26 miljarder kronor de närmaste fyra åren. Sänkt skatt på biodrivmedel, skatt på fossilgas, införandet av en kemikalieskatt och en plastpåseskatt är några exempel på hur grön beskattning bör ske.

Mycket mer finns att göra. Skatt på arbete utgör mer än 1 100 miljarder av skattebördan i Sverige, skatt på föroreningar bara dryga 70 miljarder. Arbetet med den gröna skatteväxlingen har under den nuvarande regeringen inte bara gjort halt utan även gått tillbaka. Vi behöver återigen fokusera på den gröna skatteväxlingen som en ledstjärna för skattepolitiken.

Rickard Nordin (C), energipolitisk talesperson

____________

Läs fler debatter på Aktuell Hållbarhet.

Ämnen i artikeln:

Centerpartiet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.