Klimat
Oberoende satellitövervakning av koldioxidutsläpp nu möjligt
Publicerad: 1 december 2021, 10:42
Satellitövervakning av Nordpolen. Foto: Thibault Renard
I dag vilar utsläppsstatistiken på enskilda länders rapportering av energianvändning. Men om några år skickar EU upp satelliter och med det nya modellsystemet som forskarna nu presenterar finns möjlighet till oberoende övervakning av utsläppen.
Ämnen i artikeln:
ParisavtaletForskningKoldioxidutsläppKlimatutsläppMiljöutsläppUtsläppFossila BränslenForskare från Lunds universitet har varit med och tagit fram ett nytt modellsystem för oberoende och mer precis utsläppsövervakning med hjälp av satelliter. I den nya vetenskapliga studien drar forskarna slutsatsen att det nu är tekniskt möjligt att övervaka utsläppen för varje enskilt land.
”Vad vi vet är det här den första studien som visar att det är möjligt att verifiera utsläppsdata på nationell skala med global satellitövervakning”, säger Marko Scholze, naturgeografiforskare vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien, i en kommentar.
I dag vilar utsläppssiffrorna på enskilda länders rapportering av energianvändning. Kvaliteten och datans omfattning varierar från land till land. Men från 2025 ska EU:s jordövervakningsprogram Copernicus skicka ut flera nya satelliter och då uppstår helt andra möjligheter.
Med den nya modellen kommer de antropogena utsläppen att kunna beräknas utifrån satellitdata. Modellen tar enligt forskarna hänsyn till alla kända osäkerheter som är förknippade med satellitmätningar. Innan decenniets slut kan det alltså vara mycket möjligt med oberoende granskning av alla länders enskilda koldioxidutsläpp.
”Den främsta orsaken till den globala uppvärmningen är förbränning av fossila bränslen och de resulterande utsläppen av koldioxid i atmosfären. Det är av yttersta vikt att övervaka dessa. Vi hoppas att vår studie är en pusselbit som kan hjälpa till att göra det”, säger Marko Scholze, i en kommentar.
Läs forskningsartikeln