Klimat
Obligatorisk klimatinformation framsteg på toppmöte
Publicerad: 15 december 2014, 10:46
Här är resultaten från klimattoppmötet i Peru som avslutades i helgen.
Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 15 december.
Efter två veckors förhandlingar är klimattoppmötet COP 20 i Lima slut. De tecken på ett bättre förhandlingsklimat som fanns i början av mötet övergick efterhand i traditionella motsättningar och många frågor förblir olösta inför nästa års möte i Paris, när länderna ska enas om ett avtal som ersätter det utgångna Kyotoprotokollet.
På söndagen kunde parterna i alla fall enas om en text som för första gången riktar sig till alla länder, inte bara åtaganden från industriländerna som i Kyotoprotokollet. En av de viktigaste punkterna beskriver hur ländernas planer för utsläppsmål och klimatåtgärder ska se ut och ett krav på att de ska lämnas in senast den 31 mars 2015.
Informationen är avgörande för att kunna bedöma hur långt man kommit i förhållande till tvågradersmålet, men den blir inte så tydlig och detaljrik som EU hade önskat, sedan Kina och flera andra länder motsatt sig det. Den slutliga texten säger heller inget om hur mycket varje enskilt land ska minska sina utsläpp.
Klimatminister Åsa Romson (MP) hoppas att så många länder som möjligt formulerar egna klimatmål fram till Parismötet. EU-parlamentets förhandlingschef Giovanni La Via beskriver Limatexten som en ”minsta gemensam nämnare” och säger att EU står inför en enorm utmaning att överbrygga motsättningarna mellan rika och fattiga länder inför mötet i Paris.
– Den mest problematiska frågan handlar om finansiering och den kommer att vara uppe till diskussion 2015. De utvecklade länderna vill agera på frivillig basis medan utvecklingsländerna vill se större finansiella åtaganden innan de tar nödvändiga steg för att minska sina egna utsläpp, säger Giovanni La Via i en kommentar.
Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson säger att parterna i Lima än en gång löste förhandlingskrisen utan att enas om konkreta åtgärder som löser klimatkrisen. Han saknar en tydlig finansiell plan för hur ersättningen till utvecklingsländerna ska trappas upp från cirka 2,5 till 100 miljarder per år 2020.
Läs mer om besluten från COP 20.
Erik Klefbom