måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Oceanens okända flytande soptippar

Publicerad: 14 september 2009, 02:11

Tusentals ton plastskräp tros hamna i oceanerna varjer år. Mycket sköljs upp längs kusterna men enorma mängder flyter runt på haven.


Den kommersiella sjöfarten använder havet som soptipp, mest för att det är så svårt att spåra den som hävde soporna i sjön. För den skull har det uppstått enorma sopbälten i Stilla Havet, bälten dubbelt så stora som staten Texas.

Man räknar med att tusentals ton plastskräp hamnar i oceanerna varje år. det mesta sköljs upp längs kusterna men enorma mängder flyter ändå runt på haven. Ett sådant område kallas för Great Pacific Garbage Patch och ligger och plaskar mellan Kalifornien och Hawaii. Hittills har man mest uppmärksammat farorna som det synliga föroreningarna utgör för sjöfågel och andra marina djur, eftersom plasten hittills har ansetts ganska stabil i havet.

Nu visar det sig att solen och regnet bryter ned plasten och de ämnen som uppstår då har blivit ytterligare en global källa till föroreningar. Det rör sig om ämnen som Bisphenol A (BSA) olika PS-oligomerer. Plast som ett djur äter bryts normalt inte ned i djurets kropp men de nämnda nedbrytningsprodukterna kan absorberas i kroppen. Där har det visat sig att de stör hormonbalansen.

Situationen är likadan vid Midway-öarna mitt i Stilla havet. Där äter albatrosserna av misstag upp massor av plast, dör av undernäring eller kvävs och kan hittas med magarna fulla av platspåsar, småflaskor, påsförslutare etc. Det gör att ungarna inte får i sig tillräckligt med mat och släktet sålunda dör ut. Beklagligtvis ser engångständare precis ut som albatrossens favoritmat och åtskilliga kadaver har hittats med magen full av cigarettändare. Nät för grönsaker är en annan fara.

Problemet är obegripligt stort, men i princip osynligt för oss. Plasten ligger och guppar, miljontals ton och åter miljontals ton, på ett ställe i Stilla Havet där det samlats upp av havsströmmarna och det är så långt bort från alla lyxkryssningar man kan tänka sig. De enda som lider är djuren.

Mellan 1996 och 2006 samlade NOAA ihop drygt en halv miljon ton övergiven fiskeutrustning från nodvästra Hawaiis rev och stränder, en i huvudsak obebodd ökedja på ungefär 2400 kilometer mellan Kauai och Midway-öarna, för övrigt nära The Garbage Patch.

Dessa stränder befinner sig nära den stora virveln i Stilla Havet känd som the North Pacific Gyre och är ofta fulla med cigarettändare, fiskelinor, flöten, tandborstar, flasklock och annat flytande skräp. Mycket av det är flera tiotals år gammalt.

I mitten av Stilla havet går det sex kilo plastskräp per kilo plankton och det flyter ungefär 18.400 plastbitar per kvadratkilometer, enligt en rapport från FNs miljöprogram från 2006.

Bilder: NOAA Marine Debris Program

En skrämmande rapport: http://www.fws.gov/midway/Midway_Atoll_NWR_Cigarette_Lighters.pdf
Ett antal starka bilder finns på: http://marinedebris.noaa.gov
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8210725.stm
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7314240.stm

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev