söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ödesvecka för Saab

Publicerad: 18 maj 2009, 05:16

Den här veckan måste minst 40 procent av Saabs fordringsägare uttrycka sitt stöd för ett ackordsförslag som ger dem betalt för 25 procent av skulderna. Annars blir det konkurs.

Ämnen i artikeln:

Saab

I ett brev till borgenärerna har Saab bett sina 700 fordringsägare att inte försätta bolaget i konkurs, skriver DI som tagit del av dokumentet. I ett ackordsförslag föreslår Saab att fordringsägarna ska få 25 procent av sina skulder. Den här veckan måste minst 40 procent av fordringsägarna skicka in sitt stöd för förslaget, enligt tidningen.

De 40 procenten skulle göra det möjligt att inge ansökan om ackord. För att få ackordet fastställt krävs dock 75 procents majoritet av de röstande borgenärerna, enligt dokumentet till borgenärerna.

25 procent är inte mycket men möjligen mer än vad fordringsägarna får vid en konkurs. ”Vid en konkurs kommer de oprioriterade borgenärerna med största sannolikhet inte att få mer än 15 procent i utdelning jämfört med de 25 procent som Saab erbjuder sina borgenärer som ackord.”, skriver rekonstruktören Guy Lofalk i dokumentet, enligt DI.

Om borgenärerna väljer att stödja ackordet får de sina pengar i juli 2010. Hur mycket och hur snabbt det blir pengar om Saab försätts i konkurs är oklart.

Av dokumentet framgår även att tämligen många borgenärer inte har fått betalt av Saab Automobile. Detta trots att GM tidigare lovat att underleverantörerna skulle få betalt för skulder som uppkom före ansökna om rekonstruktion i februari.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev