Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

OECD-länder slopar bidrag till kolkraft

Publicerad: 19 november 2015, 05:00

Från och med januari 2017 skrotas bidragen till de minst effektiva kolkraftverken i världen. Det beslutade OECDs medlemmar på tisdagen.


Ämnen i artikeln:

JapanKinaKolkraftOecdUsa

Från och med januari 2017 skrotas bidragen till de minst effektiva kolkraftverken i världen. Det beslutade OECD:s medlemmar på tisdagen.

USA var en av de drivande parterna bakom beslutet som ses som en framgång för Obamas administration inför klimatmötet i Paris i slutet av månaden. USA och flera andra globala nyckelspelare har redan skurit ner exportbidraget till kolkraftverk och nu har man förmått länder som Japan och Sydkorea att också se över det ekonomiska stödet. Tidigare har Japan motsatt sig idén eftersom Kina har fortsatt finansiera kolkraftverk i utvecklingsländer men i sitt senaste klimatavtal med USA gick den kinesiska regeringen med på att skärpa kontrollen av utländska projekt med stora koldioxidutsläpp.

Läckta dokument visar att OECD-ländernas bidrag till kolkraften under de senaste sju åren uppgår till 35 miljarder dollar och enligt en källa som Washington Post talat med kommer OECD-länderna fortsätta att ge bidrag till moderna, högteknologiska kolkraftverk, och även till något mindre moderna kolkraftverk i fattiga länder. Men beslutet kommer ändå att innebära att 85 procent av de kolkraftverk som planeras blir utan offentliga medel. Dessutom beräknas ett antal privata banker följa OECD:s riktlinjer när de utformar sina låneregler, något som sätter ytterligare kraft bakom beslutet.

Michael Westphal på World Resources Institute säger till Washington post att han hade hoppas att OECD-ländernas överenskommelse skulle vara ”kraftigare inom flera områden” men han menar dock att det är ett steg på vägen mot en kolfri värld.

Paul Bledsoe, som arbetade med klimatfrågor under Bill Clinton, kommenterade överenskommelsen med att de rika länderna nu måste visa att de istället är villiga att hjälpa till att bekosta övergången till förnybar energi i utvecklingsländerna.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

JapanKinaKolkraftOecdUsa

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.