Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

OECD-rapport: Ta bort koldioxidskattens alla undantag

Publicerad: 11 juni 2014, 10:08

I en ny rapport som släpps på onsdagen får Sverige kritik från OECD för svag miljöpolitik.


Idag presenterades slutsatserna och rekommendationerna från OECD:s granskning av Sveriges miljöpolitik mellan 2004 och 2012. Under ett seminarium sade miljöminister Lena Ek (C) att hon inte tycker att något i den regeringsbeställda rapporten är orättvist.
– Jag är glad att se att vi är i frontlinjen och OECD pekade också ut att det finns utrymme för förbättring. Vi har tagit många viktiga steg redan, sade Lena Ek och syftade på att mycket hänt sedan 2012.

Simon Upton, chef för OECD:s miljödirektorat, är nu i Sverige för att berätta om slutsatserna. Totalt 27 rekommendationer har överlämnats till regeringen. Sverige får beröm för koldioxidskatten, men råds överväga att ta bort undantag som inte kan motiveras på ”miljömässiga, ekonomiska och sociala grunder”. Idag undantas bland annat flyget och sjöfarten.

Miljömålen får stor uppmärksamhet av OECD. Ett eller två mål ser ut att nås i tid och regeringen gör inte tillräckligt. Därtill har blott hälften av kommunerna helt integrerat miljömålen i sina översiktsplaner. ”Lokala intressen fortsätter att påverka kommunala planeringsbeslut, ofta till nackdel för miljöskyddet”, står det i slutsatserna.

Rekommendationen är att regeringen ska tydliggöra vilka mål som kräver nationella eller internationella insatser, prioritera tydligare på kort och lång sikt samt ge tillräckligt med resurser till åtgärder. För kommunernas del ger OECD tipset att regeringen ska fastställa nationella minimikrav för markanvändning och byggnader.
En annan rekommendation är att göra fler insatser för att förbättra små och medelstora företags miljöarbete. Mer kan också göras för att öka kollektivåkandet och cyklandet, konstaterar OECD.

En viktig fråga i rapporten är att Sverige lyckats klippa sambandet mellan ekonomisk tillväxt och utsläpp, men att utsläpp som ingår i handelsvaror har ökat betydligt. Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, pekar på att bilden ser helt annorlunda ut importperspektivet tas med.
– Vi håller med om mycket av analysen. Vi väntar fortfarande på att regeringen ska lägga fram övertygande åtgärder för att nå miljökvalitetsmålen.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev