Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

OECD: Sverige ett av få länder som lyckats minska jordbrukets miljöpåverkan

Publicerad: 11 juni 2018, 12:08

Foto: Foto :BasfPlantService/Flickr

Enligt en ny rapport från OECD är Sverige ett av få länder som under de senaste decennierna lyckats öka produktiviteten inom jordbruket samtidigt som man minskat de negativa miljöeffekterna.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarOecd

Sverige är ett av få länder som lyckats öka jordbruksproduktiviteten och samtidigt minska miljöpåverkan. Det visar en ny rapport från OECD som utvärderar jordbrukets och livsmedelssektorns så kallade innovationssystem.
Med innovationssystem avser OECD de ekosystem av aktörer, regelverk och trender som driver innovation inom de både branscherna. Enligt rapporten har produktivitetstillväxten i Sverige under de senaste 25 åren varit högre än genomsnittet i EU:s medlemsländer, även om Sverige ligger efter de nyare medlemsländerna. Samtidigt har det svenska jordbruket minskat sin miljö- och klimatpåverkan i takt med att användningen av energi, vatten och gödningsmedel blivit allt mer effektiv.
Förutom att kartlägga jordbrukets innovationssystem har OECD även tagit fram en rad rekommendationer för hur jordbruket ska kunna öka sin produktivitet på ett hållbart sätt. Bland annat handlar det om att förbättra styrningen i hela det globala innovationssystemet.

Läs rapporten här 

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarOecd

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.