Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Oenighet om fågeldöden

Publicerad: 31 maj 2011, 11:50

Fågeldöden sprider sig återigen bland havsfåglar. Orsakerna är ännu oklara.


Ämnen i artikeln:

Hav

Det är Dagens Nyheter som berättar om fågeldöden som fortsätter härja bland Östersjöns fåglar. Utbrotten har gått i vågor de senaste tio åren och bara i Blekinge skärgård har över 23 000 fåglar dött. Vad som orsakar fågeldöden är än så länge oklart, då forskarna inte kan enas om orsakerna.

En teori
är Tiaminbrist, en sjukdom som sedan länge drabbat Östersjölax. Problemet med den teorin är att tiaminbrist borde drabba alla sjöfåglar generellt, men som det ser ut idag är det främst Ejder, Gråtrut, Silltrut, Roskarl, Svärta och Alfågel som drabbas. Andra kustfåglar är mindre drabbade och en del arter ökar i antal.

Naturvårdsverket
har fått kritik för att de inte reagerat på de slutsatser som gjorts om Tiaminbrist. Men enligt myndigheten är det oenigheten bland forskarna som gjort att man valt att avvakta.
– Tiaminbrist finns, men vi vet inget om det storskaliga förloppet eller vilka effekter det har. Det finns ingen samstämmig bild, säger Natuvårdsverkets Krister Mild till DN.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Hav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.