Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Offentlig sektor bäst på grön it

Publicerad: 4 september 2009, 04:30

It-chefer inom den offentliga sektorn ligger steget före när det gäller grön it. Enligt en undersökning är de bättre än genomsnittet på bland annat energibesparing och återvinning.


Ämnen i artikeln:

Grön It

81 procent av it-cheferna inom den offentliga sektorn har en policy för grön it och 93 procent säger att de prioriterar energiförbrukning när de köper in ny utrustning. Det visar en undersökning som GE Capital har låtit göra. Därmed är de mer miljöinriktade än sina kollegor i andra sektorer. Motsvarande siffror för yrkeskåren i sin helhet är 70 respektive 80 procent.

I den offentliga sektorn säger 83 procent av it-cheferna att de återvinner en stor eller en viss del av förbrukad it-utrustning. 81 procent tillämpar system för att minska antalet onödiga utskrifter, till exempel genom dubbelsidiga utskrifter. Motsvarande siffra för samtliga it-chefer, oavsett sektor, är 62 procent.
När det gäller inköp av nya datorer säger 76 procent av it-cheferna i den offentliga sektorn att miljöhänsyn är en viktig parameter, mot 60 procent för yrkeskåren i sin helhet.

Det finns dock utrymme för förbättringar, även i den offentliga sektorn. Enligt undersökningen står en av tio datorer påslagen dygnet runt. Enligt GE Capital innebär det en onödig elförbrukning på cirka 700 kilowattimmar per dator, vilket motsvarar en kostnad på 650 kr per dator.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

Grön It

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.