söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Offentlig sektor får innovationsstryk

Publicerad: 30 mars 2010, 06:55

Attityden till innovationer är positiv. Men innovationsklimatet i den offentliga sektorn är uselt, enligt en Sifo-undersökning.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörInnovationMiljöteknikTeknik

Attityden till innovationer och entreprenörskap i Sverige är positiv. Men samtidigt haltar kunskaperna om innovationer och deras betydelse för jobb och tillväxt i samhället. Det visar en undersökning från Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA utförd av Sifo. 86 procent i undersökningen har svarat att de är ”mycket positiva” till innovation medan 79 procent ansåg att attityden till entreprenörskap var ”mycket positiv”. Trots inställningen ser respondenterna endast en begränsad koppling mellan innovation och fler jobb, menar IVA. På frågan om vad respondenterna främst tänker på när de hör ordet ”innovation” blev svaret ”forskning/uppfinning” från cirka 30 procent medan 35 procent svarade att de var tveksamma eller inte visste.

Den offentliga sektorn får en del beska besked i undersökningen. När de svarande inom privat sektor fick svara på om de uppfattade den offentliga sektorn som bra på innovation svarade hälften att de hade en mycket eller ganska negativ inställning till hur innovativa idéer tas emot inom offentlig verksamhet.

– Det verkar med andra ord finnas stor anledning för den offentliga sektorn att se över hur de tar emot och förvaltar innovativa idéer. Vi undersöker därför möjliga förbättringsåtgärder, inom offentlig innovationsupphandling, effektiv statlig styrning med mera, säger Björn O. Nilsson, vd för IVA, i ett pressmeddelande.

Lyckligtvis delas inte uppfattningen i lika hög utsträckning av den offentliga sektorn själv. 63 procent anser att sektorn är mycket eller ganska bra på innovation. 15 procent i sektorn var negativa till innovationskulturen i den egna sektorn.

Läs hela undersökningen på IVA:s webbplats.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev