Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Offentliga byggnader (o)rena skräckexempel

Publicerad: 5 januari 2010, 06:49

När det gäller utsläpp av växthusgaser är offentliga byggnader i Storbritannien inte några bra förebilder. Värst är sjukhusen och ett fängelse.


De brittiska offentliga byggnaderna är riktiga skitgrisar när det gäller utsläpp av växthusgaser. Det rapporterar Guardian som hänvisar till en undersökning från Communities and Local Government Department. De sammanlagt 28.000 byggnaderna i England och Wales släpper ut 14 miljoner ton växthusgaser, enligt undersökningen.

Utsläppen motsvarar en kostnad på 4 miljarder pund enligt Carbon Trust. Siffran är 27 procent högre än tidigare estimat för hur stor roll den offentliga sektorn spelar i fråga om utsläpp av växthusgaser. Av samtliga byggnader har 5.000 fått det sämsta betyget i ett brittiskt betygssystem medan 151 byggnader har fått det högsta betyget.

8 av de 10 värsta fastigheterna är sjukhus medan den näst värsta sektorn är kriminalvårdens fängelser. Royal London i Whitechapel är det sämsta av alla sjukhus med utsläpp av drygt 46.000 ton koldioxid per år, en siffra som enligt Guardian motsvarar 7.700 hem. Värst i kriminalvården är ungdomsfängelset The Grove i Portland och Pentonville i norra London. De båda ansvarar för utsläpp på vardera 16.500 ton koldioxid årligen.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.