Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ögonimplantat ger synen åter

Publicerad: 12 Mars 2009, 07:17

Efter att ha varit blind i 30 år återfick en engelsk 73-åring synen tack vare ett avancerat ögonimplantat. Tekniken, som fortfarande är på försöksstadiet, har tagits fram av det amerikanska företaget Second Sight.


73-årige engelsmannen Ron är en av endast tre personer i Storbritannien som har genomgått en avancerad operation vid ögonkliniken Moorfield i London.

Ron, vars efternamn inte har avslöjats, blev blind i 40-årsåldern, men har nu återfått synen tack vare det avancerade ögonimplantat som utvecklats av det amerikanska företaget Second Sight. Sammanlagt 18 personer i hela världen har hittills försetts med implantatet, som ännu befinner sig på försöksstadiet.

Rent tekniskt består lösningen av fyra olika delar: en kamera som bärs på ett par glasögon, en bildomvandlingsenhet, en trådlös mottagare i ögat och slutligen ett antal elektroder som placeras på retinan (näthinnan) i anslutning till synnerven och förser denna med de elektriska impulser som förmedlar synintrycket.

Ännu återstår två år innan försöken med ögonimplantatet, som går under namnet Argus II, ska utvärderas. Även om det naturligtvis kan innebära ett smärre mirakel för en helt blind att återfå synen så handlar det med dagens teknik inte om någon helt återställd syn.

– Nu kan jag sortera tvätten och skilja mellan vita, grå och svarta strumpor, säger patienten Ron till den brittiska tidningen Daily Mail.

Mats Stålbröst

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.