Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ohållbar importsoja på väg att bli bättre

Publicerad: 12 juni 2012, 07:03

Enligt Swedwatch har de företag som importerar soja till Sverige förbättrat sitt kontrollarbete under de senaste två åren, men fortfarande finns mycket att göra.


De företag som importerar soja till svenska djurbönder är Lantmännen, Svenska foder och Denofa. Alla företag har enligt Swedwatch utvecklat sitt hållbarhetsarbete sedan den förra granskningen som skedde för två år sedan. Men fortfarande förekommer slavliknande arbetsförhållanden och användning av bekämpningsmedel som är förbjudna i Sverige, skriver Swedwatch i ett pressmeddelande.
‒ Kontrollen av hur sojan produceras har förbättrats och företagen jobbar mer aktivt med problemen. Men trots det går det inte att komma ifrån att sojaodling inte är hållbar som den ser ut idag, säger Swedwatch kanslichef Viveka Risberg.

Trots att Lantmännen infört oberoende leverantörskontroller och köper in en större andel certifierad soja är fortfarande 20 procent icke-certifierat, vilket kan innebära att sojan producerats under förhållanden med miljöförstöring och brott mot mänskliga rättigheter. Swedwatch uppmanar därför alla företag som direkt eller indirekt använder soja i sina produkter att se till så att sojan kommer från hållbara odlingar, enligt pressmeddelandet.

Lantmännen gläds åt det beröm som Swedwatch ger de sojaimportörer som verkar på den svenska marknaden, men skriver samtidigt i ett pressmeddelande, att "Det är viktigt att förstå att den soja som importeras till Sverige är en väldigt liten del av den globala produktionen. Den kan i sig inte göra någon märkbar skillnad vare sig för det stora kollektivet sydamerikanska sojabönder, skydd av biologisk mångfald eller minskning av bekämpningsmedelsanvändning."

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.