Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ohlys 41 gröna sekunder

Publicerad: 6 juli 2010, 13:35

Få var miljöfrågorna vänsterpartiets partiledare lyckades klämma in i sitt tal. Här är vad vi lyckades uppfatta.


Ämnen i artikeln:

Vänsterpartiet

Det är inte bara väljarna som sätter miljö- och hållbarhetsfrågorna högt. I Almedalen 2010 tillhör miljö och hållbarhet de ämnen som får mest utrymme. Åtminstone när det gäller antalet seminarier och andra evenemang. Men när det kommer till politiska utspel och partiledartal står miljöfrågorna än så länge i skuggan.

På måndagskvällen var det Vänsterpartiets Lars Ohly tur att tala i Almedalen. Det blev väldigt mycket om välfärd, fri tandvård och storsatsningar på ungdomsboende, men inte ens en minut ägnades åt miljöfrågor.

Hans tal pågick i över 30 minuter och 41 sekunder ägnades åt miljön.

I förbifarten nämndes ”grön omställning” och att vänsterpartiet vill bygga ”klimatsmarta hyresrätter” åt unga.

Något längre tid ägnades åt kollektivtrafiken och vilka miljövinster som skulle uppnås med utbyggd och avgiftsfri kollektivtrafik.

Ännu mer anmärkningsvärt
är att statsminister Fredrik Reinfeldt (som ifjol dedikerade stora delar av sitt tal åt miljö och klimatfrågor) inte ens nämnde inte ens miljöfrågorna när han var först ut av partiledarna att tala i söndags.

Att varken Moderaterna eller Vänsterpartiet ännu inte har lyft fram miljöfrågorna i årets valrörelse kan bero på att de båda blocken har lämpat över hållbarhetsfrågorna på Miljöpartiet respektive Centerpartiet.

Med tanke på Maria Wetterstrands debattartikel i tisdagens SvD, där hon går till attack mot ”Reinfeldts kolsvarta miljöbokslut” kan vi åtminstone förvänta oss att miljöfrågorna får ta plats när Miljöpartiet partiledartalar på lördag.

magnus.norrman@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

Vänsterpartiet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.