Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ojämställda löner i hållbarhetsvärlden

Publicerad: 29 Mars 2016, 11:10

Amanda Lundeteg, vd för Allbright.

Foto: Linnéa Jonasson/Appendix Fotografi

Lönerna i miljö- och hållbarhetsvärlden skiljer sig stort mellan könen. I snitt tjänar män 4 000 kronor mer i månaden än kvinnor.


Problemet med ojämställda löner är synbart även i hållbarhetsvärlden. Det visar Miljöaktuellts, numera Aktuell Hållbarhet, karriärundersökning bland Sveriges miljö- och hållbarhetsproffs. Bland de över 3 000 svar som samlats in framkommer en tydlig trend: inom de flesta yrkesgrupper tjänar män mer än kvinnor. I snitt tjänar män 43 829 kronor i månaden och kvinnor 39 395 kronor.

– Det är tråkigt att höra att det ser ut så här även i miljösektorn. Generellt är kvinnor nu uppe i ungefär 85 procent av männens löner och här ligger kvinnor på omkring 90 procent av männens löner, så det ser ändå bättre ut än vad det gör i samhället i stort. Men det finns fortfarande inga skäl för att det ska vara så, lika arbete ska ge lika lön, säger Amanda Lundeteg, vd på stiftelsen Allbright.

I undersökningen finns en rad olika titlar med, allt från miljöinspektörer i kommuner till CSR-chefer på företag. Ojämställda löner återfinns i både offentlig och privat sektor. I offentlig sektor tjänar män i snitt 39 671 kronor medan motsvarande siffra för kvinnor är 37 674 kronor. Än större skillnader är det i privata sektorn, där en man har en lön på i snitt 46 547 kronor och en kvinna ligger på 42 879 kronor.

– Det blir så paradoxalt, eftersom jämställdhet är en del av hållbarhetsfrågorna. Positioner och löner är också en del av systemet och det är tydligt att man inte sopat rent där, säger Amanda Lundeteg.

Vad behöver göras för att minska gapet?
– Det ligger inte på individen att lösa frågan om löneskillnader. Företagen måste bli bättre på att göra lönekartläggningar och att vara mer transparenta. Ett tips om kvinnor vill förbättra sin egen situation individuellt är dock att under en löneförhandling avsluta med att säga att det är upp till företaget att se till att den nya lönen inte ligger lägre än vad en manlig kollega på liknande nivå har. Det har arbetsgivaren koll på och då tvingas de att förhålla sig till det, säger Amanda Lundeteg.

Inom de många yrkeskategorierna i miljö- och hållbarhetssektorn är löneskillnaderna olika stora, samtidigt är det viktigt att komma ihåg att urvalet blir mindre för varje specifik kategori. Ett exempel som sticker ut är miljöchefer i kommuner och landsting där kvinnorna tjänar mer, 49 993 mot männens 47 498 kronor. Bland miljö- och hållbarhetsstrategerna i offentlig sektor tjänar männen ungefär en 500-lapp mer än kvinnorna och skillnaden är ungefär densamma för miljöinspektörerna i kronor räknat. För handläggare på myndigheter tjänar männen betydligt mer, 37 979 kronor mot kvinnornas 35 238 kronor. För privat sektor är skillnaderna ännu större, en manlig CSR/Hållbarhetschef har en månadslön på i snitt 64 957 kronor medan motsvarande lön för en kvinna är 55 524 kronor. För kvalitets- och miljöansvariga/chefer är snittlönen 46 019 för män och 42 363 för kvinnor.

Läs hela rapporten här.

Martina Frisk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.