Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ojnareskogen skyddas

Publicerad: 31 augusti 2015, 07:40

Samtidigt satsar regeringen 100 miljoner kronor på ett näringslivspaket för Gotland, berättade klimat- och miljöminister Åsa Romson i dag.


Det omstridda området på norra Gotland pekas nu ut som ett Natura 2000-område. Samtidigt får Gotland ett näringslivspaket om 100 miljoner kronor tänkt att särskilt fokusera på framtida industriell utveckling i regionen. Det här meddelade klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) på en presskonferens i Visby idag.

Åsa Romson sa bland annat under pressträffen att det stora sammanhängande området kring Bästeträsk och Ojnareskogen är ”världsunikt” med naturvärden som är ”omistliga”, något som innebär att kalkbrytning i området inte kan bli aktuellt.

Enligt Åsa Romson har dock ärendet varit komplext, inte minst med tanke på att regeringen vill att Gotland fortsatt ska ha en livskraftig industri och näringsliv. Som lösning på detta kommer nu regeringen att utse en statlig kontaktperson som tillsammans med regionen, näringslivet och facket ska ta fram ett näringslivspaket för Gotland om 100 miljoner kronor.

En av de organisationer som följt frågan under många år Naturskyddsföreningen, vars ordförande Johanna Sandahl säger i ett pressmeddelande:

– Regeringen har idag fattat ett för miljön föredömligt beslut. Jag hoppas att dagens beslut signalerar en start på ny epok där jobbpolitik och långsiktigt hållbar förvaltning av naturen kan kombineras.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.