Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Ökad återvinning med kommunalt insamlingsansvar”

Publicerad: 22 Mars 2016, 05:51

Foto: Anders J Larsson

DEBATT/REPLIK För att göra det enklare för den enskilde stockholmaren att återvinna sitt avfall behöver det tudelade insamlingsansvaret upphöra, skriver Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd i Stockholms stad.


Hur, var och på vilket sätt man ska bli av med sitt avfall är en fråga som engagerar många. Inte minst hanteringen av det avfall som ligger närmast oss konsumenter, som exempelvis insamling av grovavfall och återvinning av förpackningar, påverkar människors vardag. Som Stockholms stads miljöborgarråd är avfallsfrågan därför högprioriterad i mitt dagliga arbete. Min utgångspunkt är att Stockholms avfall måste användas så resurseffektivt som möjligt men att det även måste bli enklare för stockholmarna att göra sig av med sitt avfall på ett miljömässigt sätt.

För att göra det enklare för den enskilde stockholmaren att återvinna sitt avfall behöver det tudelade insamlingsansvaret upphöra.

Dagens avfallssystem är komplicerat, något jag tror att både Centerpartiet och Moderaterna kan hålla med om. Det är inte rimligt att vi inrättar insamlingssystem som är så krångliga och ologiska att det hos den enskilde medborgaren uppstår frågetecken om hur och var man kan återvinna en uttjänt matlåda respektive en tom plastbytta med färdigsallad. I dag ska dessa plastföremål samlas in genom olika system. Detta är ett system jag vill komma bort ifrån. Genom att ge kommunerna ansvaret för förpackningarna kan vi påbörja uppbyggnaden av ett insamlingssystem som har ett större helhetsperspektiv.

Med kommunen som huvudansvarig för insamlingen av allt avfall bidrar vi till bättre samordningsmöjligheter, smartare och mer effektiva insamlingssystem och inte minst underlättar och förenklar vi för den enskilde medborgaren att hantera sitt avfall på det miljöbästa sättet.

I debattartiklar tycker jag det verkar som att Kristina Yngve (C) och hennes allianskollegor i riksdagen är mer intresserade av att prata om kommunala monopol, än det stora problemet med avfallshanteringen (Miljöaktuellt 2/3). Detta handlar inte om offentligt eller privat. Detta handlar om de många fördelar ett sammanhållet insamlingssystem skulle föra med sig.

Jag har istället valt att fokusera på hur vi kan förenkla och servicesäkra ett komplicerat system, som i förlängningen bidrar till att öka materialåtervinningen och minska energianvändningen.

När vi har ett helhetsperspektiv i avfallsfrågan bidrar vi till att främja så väl den enskilde medborgaren, som samhället och miljön. Detta helhetsperspektiv uppnår vi genom att kommunen ges huvudansvaret.

Därför är det synd att riksdagen beslutat att återvinningsansvaret fortsatt bör ligga kvar på producenterna. Det är ett beslut som i längden kommer leda till att det blir svårare för oss att nå våra höga ambitioner på miljöområdet.

Katarina Luhr (MP), miljöborgarråd i Stockholms stad

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.