Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ökad oro för misslyckad klimatomställning i World Economic Forums riskenkät

Publicerad: 17 januari 2019, 07:05

Alison Martin, chef över riskhanteringen på Zurich Insurance Group, menar att en effektiv hantering av klimatförändringen kräver signifikanta ökningar i infrastruktur för att anpassa samhällen till en ny miljö.

Foto: Pxhere/CCO

Miljömässiga risker dominerar återigen World Economic Forums årliga riskrapport. Risken för att misslyckas med att bromsa klimatförändringen har klättrat på listan över risker med stor sannolikhet och påverkan.


Miljömässiga risker dominerar återigen World Economic Forums (WEF) globala riskrapport. Extrema väderhändelser, naturkatastrofer och ett misslyckande i att bromsa klimatförändringen anses vara några av de allvarligaste riskerna i WEF:s riskrapport. I rapporten framgår dessutom att dessa risker hör till de mest sannolika.
”Det är ingen överraskning att miljörisker under 2019 återigen dominerar listan över de största orosmolnen. Det gör även den ökande sannolikheten för misslyckande i miljöpolicy, eller brist på tajming i policyimpementering”, säger Alison Martin, chef över riskhanteringen på Zurich Insurance Group, som har deltagit i arbetet med rapporten.

Just risken för att misslyckas med omställningen för att lyckas med att bromsa klimatförändringen och anpassa samhällen till nya förutsättningar har klättrat på listan jämfört med föregående år. I rapporten skriver WEF att av alla risker är det i relationen till miljön som vi tydligast ”går i sömnen mot en katastrof”. WEF hänvisar här till att FN:s klimatpanel IPCC i oktober sa att vi som mest har 12 år på oss att genomföra drastiska och aldrig tidigare skådade förändringar för att undgå att den globala medeltemperaturen stiger mer än 1,5 grader.

Alison Martin påpekar att en effektiv hantering av klimatförändringen kräver signifikanta ökningar i infrastruktur för att anpassa samhällen efter den nya miljön och ställa om till en lågfossil-ekonomi. Hon lyfter att prognoser visar på ett investeringsgap för global infrastruktur år 2040 väntas ligga på 18 biljoner amerikanska dollar, att jämföra med de totala investeringsbehoven om 97 biljoner dollar.
”Mot den bakgrunden rekommenderar vi att företag utvecklar en strategi för motståndskraftig strategi för klimatanpassning och agerar på den nu”, säger Alison Martin.

Studien bygger på enkät med cirka 1 000 internationella experter och beslutsfattare. Rapporten lanseras årligen inför WEF:s högnivåmöte i Davos som i år inträffar den 22-25 januari.

Experterna pekar också på risker för bland annat vattenkriser och förlust av biologisk mångfald. WEF noterar att utbudet av arter har minskat med 60 procent sedan 1970. För den mänskliga livsmedelskedjan kan detta komma att få konsekvenser för hälsa och socioekonomiska utveckling. Det i sin tur kan påverka välmående, produktivitet och regional säkerhet.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.