torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ökad plastanvändning riskerar att hindra klimatmålen

Publicerad: 16 maj 2019, 09:24

År 2050 kan de plastrelaterade utsläppen av växthusgaser ta upp 14 procent av den globala koldioxidbudgeten. En ny rapport visar hur den ökande plastanvändningen riskerar klimatmålen samtidigt som plastnedskräpningen försämrar havens möjlighet att absorbera och avskilja koldioxid.


TP

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se


Den ökande globala plastanvändningen riskerar att förhindra möjligheten att nå klimatmålen i Parisavtalet. Bara under 2019 väntas produktionen och förbränningen av plast generera mer än 850 miljoner ton växthusgaser i atmosfären, motsvarande 189 medelstora kolkraftverk.

Nuvarande trend innebär att utsläppen från plast kan ta upp 14 procent av jordens kvarvarande koldioxidbudget år 2050. Det visar en ny rapport från Center for International Environmental Law, Ciel.
”Det har länge varit tydligt att plast hotar den globala miljön och riskerar människors hälsa. Den här rapporten visar att plast, precis som resten av den fossila ekonomin, även utsätter klimatet för risker”, säger Ciels ordförande Carol Muffett i en kommentar.

Nästan all plast tillverkas av fossila bränslen och koldioxidutsläpp genereras under hela livscykeln. Från utvinningen av fossila bränslen till transporter, raffinering, tillverkning och avfallshantering.

Utöver utsläppen från produktion och avfallshantering lyfter Ciel att plastnedskräpningen riskerar att påverka havens möjlighet att absorbera växthusgaser från atmosfären. Sedan den industriella eran inleddes har världens hav absorberat och avskilt närmare 40 procent av alla koldioxidutsläpp från mänskliga aktiviteter. Rapporten pekar på att en liten men växande forskning tyder på att plastnedskräpning påverkar havens möjlighet att absorbera och avskilja koldioxid.

Rapportförfattarna menar att det krävs flera åtgärder för att dramatiskt minska produktionen av onödig plast. Inledningsvis menar författarna att regeringar borde införa ett totalt förbud av nästan alla engångsartiklar i plast, på nationell och global nivå.

EU tog nyligen ett första steg på detta område då man enats om förbud för vissa engångsartiklar i plast från och med år 2021. Förbudet gäller för plastbestick, plasttallrikar sugrör i plast, bomullspinnar i plast, oxo-nedbrytbar plast samt matbehållare, dryckesförpackningar och muggar i polystyren.

Ciel menar även att regeringar bör stoppa utvecklingen av ny infrastruktur för petrokemikalier. Vidare menar organisationen att det krävs ett skifte till avfallsfria samhällen och ett utökad producentansvar för att nå en cirkulär ekonomi.

Här kan du läsa hela rapporten.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev