Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ökad risk för slaveri inom EU efter flyktingkrisen

Publicerad: 11 augusti 2017, 09:00

I en ny rapport uppmanas företag att vara uppmärksamma på riskerna för modernt slaveri och människohandel bland europeiska underleverantörer.


Flyktingkrisen har lett till en ökning av modernt slaveri och människohandel i Europa. Det konstaterar den globala riskkonsulten Verisk MapleCroft i sin årliga rapport. I tre fjärdedelar av de 28 EU-länderna har man sett en ökad risk för modernt slaveri efter det att flyktingströmmen ökade dramatiskt 2015. Verisk MapleCroft uppmanar nu företag att vara uppmärksamma på missförhållanden även hos europeiska underleverantörer. Framförallt gäller det jordbruksnäringen och byggbranschen i länder som Rumänien, Grekland, Italien, Cypern och Belgien. Men även i länder som Tyskland och Storbritannien har fler fall av människohandel och tvångsarbete avslöjats under de senaste åren.

Utanför EU är det länder som Bangladesh, Kina, Indien och Indonesien som anses som högriskländer. Inflödet av 100 000 flyktingar i Turkiet, i kombination med landets restriktiva system för arbetstillstånd, har lett till att den informella arbetsmarknaden vuxit enormt och därmed har riskerna för missförhållanden också ökat.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.