torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ökad vinst med kvinnor i ledningen

Publicerad: 10 mars 2010, 10:01

Företag med kvinnor i ledningen har bättre ekonomiska resultat. Det visar en ny studie på 45 danska och svenska OMX-registrerade företag.

Ämnen i artikeln:

Csr

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Kvinnor i ledningen och i styrelsen har en positiv effekt på det ekonomiska resultatet. Det visar en ny undersökning från CSR Gender Group. Undersökningen bygger på en granskning av årsrapporter under perioden 2004 och 2008 där man sett till företagens förmåga att skapa vinst och kopplat det till antalet kvinnor i ledningen och styrelsen.
– De flesta tycker att ett bra fotbollslag måste sättas ihop på ett sätt så att de olika spelarna kompletterar varandra. Så är det också med en bra ledningsgrupp. Varje spelare i gruppen har sina unika kunskaper, sin unika kapacitet och sina unika erfarenheter och tillsammans bygger gruppen basen för en effektiv organisation som
kan uppnå sina mål, säger Anja Nordlund som är partner i CSR Gender Group .

Enligt
CSR Gender Group, som är ett initiativ från ett antal oberoende jämställdhets- och managementkonsulter i Norden, är överskottet i de företag som har kvinnor i både ledningsgrupp och styrelse avsevärt större än hos de företag som inte har några kvinnor i ledning eller styrelse. I varje fall gäller detta över de undersökta tidsperioden. Undersökningen visar också att företag med kvinnor i ledning och styrelse klarat sig bättre genom den senaste ekonomiska krisen.
– Undersökningen visar vikten av att medvetet ta in fler kvinnor eftersom det leder till ekonomiskt positiva resultat. Resultaten för Danmark och Sverige stämmer överens med resultat från forskning i andra länder. Dessutom ser vi att företag med kvinnor i ledningen och i styrelserna klarar sig bättra genom den finansiella krisen, säger Anja Nordlund.

SE High performers = företag med minst 2 kvinnor i ledningsgrupp och minst 2 kvinnor i styrelsen. Samtliga svenska företag i denna undersökning hade minst 1 kvinna i styrelsen. All average – inkluderar samtliga företag i undersökningen (OMX). (Källa: CSR Gender Group)

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev