lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Okänd engelsman slår Galileo på fingrarna

Publicerad: 16 januari 2009, 07:45

Några månader innan italienaren Galileo såg månen via sitt teleskop hade en britt redan skapat en avancerad karta över månen.


Den häpnadsväckande månkartan, som tagits fram av den förhållandevis okända engelsmannen Thomas Harriot, ställs ut i och med invigningen av International Year of Astronomy, IYA2009.

Experter menar nu att Thomas Harriot faktiskt slår den berömde Galileo på fingrarna om att vara först i världen med att se månen från ett teleskop, rapporterar BBC. Det var i december 1609 som den italienske filosofen först tittade på månen i teleskopet och skapade sin karta. Men Thomas Harriot uppges ha skapat sin karta över månen flera månader innan dess; den 26 juli 1609.

Doktor Allan Chapman, historiker vid Oxford University, menar att Thomas Harriots karta över månen, vilken publicerades 1612 eller 1613, markerar ”födelsen av den moderna kartografin”.

– Jag är ledsen över att Harriot inte är bättre känd här. Trots allt så känner vi alla till Galileo. Men Harriot var först… och hans karta är bättre än Galileos, säger astronomen Sir Patrick Moore.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev