Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag20.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Okänd förgiftning dödar gotländska kvigor

Publicerad: 28 Augusti 2009, 06:28

Flera kvigor som har gått på samma betesmark i Vall på Gotland har dött i sommar. Orsaken är okänd, man vet bara att det rör sig om någon form av förgiftning. Distriktsveterinär Annika Melin säger att hon aldrig har sett något liknande.


Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Djuren har varit sjuka i några dagar innan de har dött eller avlivats, skriver Gotlands Allehanda. De har inte svarat på någon behandling. Efter de tester som har gjorts kan vanliga orsaker till förgiftning som drabbar boskap uteslutas, till exempel bly, ormbunke och idegran.
Nu har man tagit prover på betesmarker och vatten och de första analyserna kan vara klara om cirka två veckor.

Distriktsveterinär Annika Melin har arbetat med de insjuknade djuren.
– Kroppsanalys är gjord och patologen vid SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) har inte kommit längre än att de säger att det rör sig om en förgiftning. De har kontrollerat med tungmetaller och liknande men inte fått något napp, säger hon till Gotlands Allehanda.

Miljö- och hälsoskyddskontoret har fått information om händelserna, men ännu är det inte något ärende för kontoret.
– Min medarbetare har bett om nya vattenprover, är det något där kan det bli ett ärende för oss, säger förvaltningschefen Per-Eric Edlund.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.