Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ökat stöd till kommunernas klimatanpassning

Publicerad: 8 april 2021, 10:07

Kommunerna föreslås få extra pengar för klimatanpassning och strandstädning.

Foto: Getty Images

Genom ändringar i vårbudgeten vill regeringen öka stödet till det kommunala och regionala miljö- och klimatarbetet.


Landets kommuner som sedan länge krävt mer statlig finansiering av det lokala klimatanpassningsarbetet får nu ökat stöd. Det uppger regeringen med anledning av den kommande vårbudgeten där anslaget för klimatanpassning föreslås öka med 40 miljoner kronor. Pengar som är tänkta att användas för att stärka kunskapen om klimatets förändring och dess effekter samt för samordning av arbetet med klimatanpassning.

Dessutom avsätter regeringen 20 miljoner kronor till länsstyrelserna för att driva klimatarbetet framåt. Finansieringen ska göra det möjligt för länsstyrelserna att upprätthålla rollen som en pådrivande och stödjande samarbetspart till kommuner, regioner och företag.

Pengar avsätts även för att minska nedskräpningen som på många ställen uppges ha ökat under pandemin. 20 miljoner kronor satsas på att öka medvetenheten kring nedskräpning samt för att stärka strandstädningen i kommuner som har problem med marin nedskräpning. Strandstädningen bedöms även bidra till jobb i flera kommuner och den gröna återhämtningen under och efter pandemin.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.