Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Oklarhet om ministerns vargjaktsuttalande

Publicerad: 15 Januari 2015, 11:01

Internt regeringsdokument skapar frågetecken.


Ämnen i artikeln:

NaturvårdsverketSven-erik BuchtMiljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 15 januari.

Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) intervjuades i fredags av tidningen Svensk Jakt. Dagen innan hade förvaltningsrätten i Karlstad beslutat att den planerade licensjakten på varg inte fick påbörjas i Värmlands och Örebro län, eftersom förvaltningsrätten gjorde bedömningen att det finns skäl att först undersöka om jaktförordningens överklagandeförbud är förenligt med EU-rätten.

Överklagandeförbudet, att ett jaktbeslut endast kan överklagas till Naturvårdsverket och inte till domstol, är även något som EU-kommissionen anser strider mot EU-rätten. Det påpekade kommissionen i juli förra året i en så kallad formell underrättelse (pdf) till den svenska regeringen.

Sven-Erik Bucht förklarar dock sin syn på saken så här till Svensk Jakt:

– Vi hade konsulterat all juridisk expertis som vi har tillgång till och samtliga hade gjort bedömningen att det här var i enlighet med EU-rätten. Det var överraskande att förvaltningsrätten gjorde en annan bedömning.

Men i ett internt dokument från i oktober som Miljöaktuellt nyligen tagit del av, "Information om formell underrättelse – överklagande av beslut om jakt på varg", har miljödepartementets rättssekretariat analyserat EU-kommissionens argumentation i frågan och här framgår att man från rättssekretariatets sida anser att "rättsläget är oklart", och att det finns sådant "som talar för kommissionens uppfattning".

Det är oklart hur det går ihop med Sven-Erik Buchts uttalande om att all juridisk expertis som ministern haft tillgång till har gjort bedömningen att det här var i enlighet med EU-rätten. Miljöaktuellt har varit i kontakt med Sven-Erik Buchts pressekreterare som avböjer kommentar.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.