torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Oklarheter kring Färdplan 2050

Publicerad: 19 december 2013, 13:04

I tisdags hade miljöminister Lena EK ett möte med referensgruppen för Färdplan 2050 – där många uppfattade det som att färdplanen läggs ned. ”Ett missförstånd” hävdar talespersoner på miljödepartementet.


Efter tisdagens möte mellan miljöminister Lena Ek och referensgruppen för Färdplan 2050 uppstod en storm på Twitter. I budgetpropositionen står det att regeringens avsikt är att ”under våren 2014 närmare beskriva hur det svenska arbetet för att nå visionen om noll nettoutsläpp 2050 ska genomföras”. Men flera av referensgruppens medlemmar tolkade miljöministerns budskap som att det inte skulle bli någon sammanhållen färdplan alls och att det inte skulle läggas någon proposition i frågan. Ulrika Jardfelt, vd på Svensk Fjärrvärme skriver på Twitter att ”ministern sa att det blir delar här och där men ingen sammanhållen färdplan. Ni får ta reda på mer efter jul” och att miljöministern sagt att ”det var så många frågor på EU-nivå att ta hänsyn till och så har vi ju klimatförhandlingarna i Paris 2015 att tänka på”.

Andra var kritiska och ansåg att Lena Ek varit otydlig och att de inte fått några klara besked om vad som skulle hända med färdplanen.
– Hon skulle återkomma och berätta hur de ska ta sig vidare beroende på vad som händer i EU. En proposition blir det ju inte, vad det blir istället är oklart. Jag tycker absolut att man ska ha en proposition, säger Svante Axelsson till tidningen Riksdag & Departement.

Enligt miljöministerns pressekreterare Erik Bratthall handlar allt emellertid om ett missförstånd. Till Supermiljöbloggen skriver han i en kommentar ”Total missuppfattning! Lena sa att EU:s luftpaket samt energi- och klimatramverk måste in i beredningen för Färdplan2050”. Fortfarande råder dock oklarheter kring vad som faktiskt gäller för det fortsatta arbetet med Färdplan2050. På Facebook skrev Lena Ek från början ”Vi står ju inför en riktig utmaning att få på plats EUs luftpaket och energi och klimatramverk samtidigt som vi bereder klimatfärdplan 2050 proppen”. Det här inlägget tas emellertid senare bort och till Riksdag & Departement säger Erik Bratthall att det inte är klart om det blir en proposition – det kan också bli en skrivelse.

På Twitter fortsätter Ulrika Jardfeld sin kritik – ”Men ingen kommer väl vare sig bekräfta eller dementera. För känsligt ett valår att det inte ens bidde en tumme” skriver hon.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev