Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag04.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Oklart in i det sista om WWF skulle bli portade från Arktismöte

Publicerad: 8 November 2011, 14:51

Miljöaktuellt tog hjälp av Carl Bildts pressekreterare och av Sveriges Arktisambassadör för att reda ut om de med observatörsstatus skulle få vara med eller inte på Arktiska rådets möten i Luleå.


Ämnen i artikeln:

Tom ArnbomArktiska RådetCarl BildtGustav FridolinGustaf Lind

Eftersom det är Sverige som just nu är ordförande i Arktiska rådet skickade Världsnaturfonden i oktober ett brev till Carl Bildt där organisationen uttryckte sin oro över att ett expertgruppsmöte och ett arbetsgruppsmöte under Arktiska rådet skulle ske bakom stängda dörrar under hösten – något man menade bryter mot Arktiska rådets egna regler.

I brevet till utrikesministern, som Miljöaktuellt tagit del av, skriver WWF:
"De organisationer som representerar civilsamhället, inklusive de som har officiell observatörsstatus som WWF och IUCN, verkar inte få delta under de mycket viktiga mötena som är planerade under oktober månad."

”Vi uppmanar Sverige att ta de nödvändiga stegen för att motverka den här beskrivna utvecklingen, som strider mot Sveriges officiella ställningstagande för transparenta processer.”

Tom Arnbom, Arktisexpert från WWF, säger till Miljöaktuellt att han är förvånad över den här utvecklingen. Under tjugo år har något liknande hänt ytterst sällan, men i höst har det alltså hänt två gånger. Dels vid ett möte i Oslo, med arbetsgruppen som utvecklar internationella instrument för en beredskap för marina oljeutsläpp. Dels vid ett möte i Washington, med expertgruppen som jobbar med ekosystembaserad förvaltning inom Arktis.

Inget svar på brevet kom dock från Carl Bildt. Och det fanns länge frågetecken kring huruvida WWF och andra grupper med observatörsstatus skulle portas från fler möten nu när Arktiska rådet och dess arbetsgrupper under tisdag och onsdag denna vecka träffas i Luleå.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin undrade också varför mötena var stängda och vad som nu egentligen gäller. Under fredagen skickade han in en skriftlig fråga till utrikesministern för att få svar på hur Bildt tänkt säkerställa observatörernas möjlighet att delta i Arktiska rådets arbetsgrupper i framtiden. Bland annat skriver Fridolin:

”Enligt uppgift är det den ryska delegationen som har ställt detta krav. Samtidigt har den ryska delegationen bjudit in oljebolagen Gazprom, Lukoil och Rosneft att delta i mötena som representanter i den ryska delegationen.”

Den skriftliga frågan ska besvaras av Bildt på onsdag, men när Miljöaktuellt under måndagseftermiddagen frågar Anna Charlotta Johansson, pressekreterare hos Carl Bildt, om vad som gäller nu i Luleå blir svaret:

”Frågan om observatörer i Arktiska rådets aktiviteter kommer att hanteras på mötet i Luleå under kommande dagar. Sverige är i allmänhet positiva till observatörer i alla Arktiska rådets möten och aktiviteter men måste ta hänsyn till andra staters inställning i frågan som medlem i Arktiska rådet.”

I morse startade så rådet sitt möte i Luleå och i samband med lunchpausen fick Miljöaktuellt till sist tag på den svenske Arktisambassadören Gustaf Lind som leder arbetet.

Lind berättar över telefon att Arktiska rådet sammanlagt har 26 parter med observatörsstatus, vilket är väldigt viktigt eftersom Arktis inte bara är en regional angelägenhet. Det är alltså inte bara de arktiska staterna och dess urfolk som är representanter i rådet, utan även frivilligorganisationer och internationella organisationer samt också andra stater.

− Observatörer är med på de flesta möten, men det finns också möten då de inte är med och då fattar vi Arktisambassadörer beslut om det. Tidigare har det exempelvis hänt då vi förhandlade fram ett räddningsavtal. I det sammanhanget bjöds observatörer inte in därför att när man jobbar fram ett internationellt avtal är det känsliga mellanstatliga förhandlingar som man vill göra bara mellan stater involverade.

Så vad gäller då på mötet i Luleå? Det som dykt upp till diskussion nu är alltså de två olika arbets- och expertgruppsmötena.

Det ena rör ett avtal om samarbete vid oljeutsläpp. Där har det enligt Lind framförts i arbetsgruppen, med samma logik som med räddningsavtalet, att detta med att förhandla fram ett internationellt avtal skiljer sig från det vanliga arbetet där observatörer utan problem kan sitta med.

− Men vi hade det uppe till diskussion i går. Som det kommer bli nu så blir det inte observatörer med, men i stället inbjudna experter, där arbetsgruppen bjuder in specifika personer till mötet. Beslutet är att bjuda in en balanserad grupp av experter till förhandlingarna, både från oljeindustrin, miljöorganisationer, samt från internationella organisationer som IMO.

Det andra mötet rör expertgruppen som sysslar med ekosystembaserat förvaltarskap. Här är det inget statligt avtal som ska förhandlas fram utan det hela har mer med policyutveckling och riktlinjer att göra.

− I går när vi hade det här mötet så förtydligade vi att observatörerna och inbjudna experter ska vara med. På det sättet tycker jag vi under det här mötet har lyckats hantera de här frågorna på ett bra sätt från svensk sida, där Arktiska rådet fortsätter att vara öppet.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.