Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Oklart om stresstest av EU:s reaktorer omfattar terrorangrepp

Publicerad: 17 maj 2011, 07:03

Fortfarande är det oklart exakt vad som ska ingå när EU:s 143 kärnkraftsreaktorer ska stresstestas. I morgon är sista dagen för medlemsländernas kärnsäkerhetsmyndigheter att lämna in synpunkter.


Ämnen i artikeln:

Lise NordinFredrik Reinfeldt

Den 25 mars, precis två veckor efter jordbävningen utanför Japans östkust, möttes EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel. Reaktorhaverierna vid Fukushima stod högt på agendan och Fredrik Reinfeldt och hans 26 kollegor vid Europeiska rådet kom överens om att säkerheten vid samtliga av EU:s kärnkraftreaktorer måste ses över. Det bestämdes att så kallade stresstester skulle utföras innan årets slut för att klargöra om det finns eventuella risker som förbigåtts vid tidigare säkerhetsbedömningar.

Några dagar senare, den 29 mars uttalade sig Fredrik Reinfeldt så här, efter det att Lise Nordin, Miljöpartiets energipolitiske talesperson, frågat vad som rent konkret avsågs ingå i testerna.

”Stresstesterna ska utformas på så sätt att man teoretiskt beräknar en lång rad möjliga händelser, inklusive jordbävningar, elavbrott och terroristangrepp, och sedan redovisar hur alla de enskilda kärnkraftsaggregaten – jag tror att vi har över 140 aggregat bara inom Europeiska unionen – påverkas av detta.”

Oskarshamnsverket. Foto: OKG

Enligt Fredrik Reinfeldt var terroristangrepp alltså något som skulle ingå. Men frågan har därefter debatterats flitigt i Bryssel, och när EU:s olika nationella kärnsäkerhetsmyndigheter diskuterade stresstesterna i förra veckan lyckades man inte enas om en teknisk definition.

Miljöaktuellt ringde upp Gábor Szendrö, kansliråd på Miljödepartementet, för att höra Sveriges version av läget.

– Det som hände i förra veckan var att kärnsäkerhetsmyndigheterna inte kom överens. Bland annat rörde det just frågan om terroristangrepp.

Enligt Gábor Szendrö berodde det på flera anledningar.

För det första handlade det om att testerna, enligt Europeiska rådets slutsatser, ska utgå från just olyckan i Fukushima, där man ska dra lärdomar av de japanska reaktorhaverierna i syfte att bedöma ytterligare säkerhetsåtgärder som kan behövas vid europiska kärnkraftsanläggningar.

För det andra skulle det vara svårt att hinna med ännu fler former av riskscenarier, till exempel terrorangrepp, fram till december i år, den tidpunkt när Europeiska rådet vill ha en slutlig återrapportering av säkerhetsläget bland unionens reaktorer.

För det tredje finns andra aspekter, som att Europeiska rådet har utlovat en tydlig transparens kring stresstesterna, och här vill man inte publicera resultat av olika scenarier som mer eller mindre skulle kunna bli till en handbok för terrorister att använda sig av.

Slutligen, för det fjärde, var det vissa av de europeiska kärnsäkerhetsmyndigheterna som var med på mötet i förra veckan, som inte har mandat att uttala sig kring terroraspekterna, utan den kompetensen ligger hos andra nationella myndigheter. Därmed gick det inte att enas på mötet, utan först denna vecka väntas ett beslut kunna fattas.

Men Szendrö tillägger:
– Sverige har dock inte uteslutit att man ska titta på terroristangrepp också. Det är möjligt att EU beslutar att göra detta i två steg, där man nu börjar med lärdomarna från Japan.

Bilden bekräftas av Anders Hallman på Strålskyddsmyndigheten.
– Nu har kärnsäkerhetsmyndigheterna tills i morgon på sig att komma med synpunkter på det förslag som ligger på bordet.

Hallman påminner också om att det, oavsett frågan om terroristangrepp, inte bara är scenarier för jordbävningar och översvämningar som ska ingå i testerna. Viktigt är exempelvis att granska förlust av eltillförseln och av olika säkerhetsfunktioner, där man ska titta på svagheter och se på konsekvenser – oberoende av vad som orsakat felen.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.