tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Oklart om vindkraften skadar hälsan

Publicerad: 29 april 2015, 06:38

Enligt en kanadensisk studie går det inte att slå fast att vindkraften orsakar hälsoproblem.

Ämnen i artikeln:

BullerForskningVindenergiVindkraft

Att ljuden från vindkraftverk kan störa och irritera boende är klarlagt. Men om de närboendes sömn störs eller att hörseln skadas från bullret går inte att fastställa.

Och det finns heller inget vetenskapligt stöd för att avgöra om vindkraftbuller orsakar andra sjukdomar, visar den kanadensiska rapporten som tagits fram av en internationell expertpanel med forskare från bland annat Sverige.

Här är de viktigaste slutsatserna som forskarna kommit fram till:
* Det vetenskapliga stödet för att vindkraftsbuller kan ge sömnsvårigheter är begränsat.

* Det finns ett otillräckligt vetenskapligt underlag för att vindkraftsbuller orsakar stress, hjärt- och kärlsjukdom, trötthet, illamående, yrsel eller diabetes.

* Det finns övertygande vetenskapligt underlag att vindkraftsbuller inte orsakar hörselskada.

– Vår granskning visar att den vetenskapliga litteraturen om orsakssambandet mellan vindkraftverksljud och hälsoproblem har stora kunskapsluckor. På grund av dessa luckor går det inte att göra en fullständig bedömning av vindkraftverkens hälsoeffekter, och det finns idag endast tillräcklig evidens för att vindkraftverk orsakar störning, säger Kerstin Persson Waye, professor i miljömedicin vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och en av experterna bakom rapporten.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev