Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Okontrollerat slam måste upphöra omedelbart”

Publicerad: 1 juni 2012, 06:42

Svenskt Vatten menar att slamanvändning inte är skadligt för miljö eller hälsa när reglerna följs. Problemet är det okontrollerade slammet.


Miljöaktuellt skrev tidigare i veckan om Naturskyddsföreningens kritik mot att matjordar gödslas med giftigt avloppsslam, där organisationens ordförande Mikael Karlsson i en debattartikel i Göteborgsposten menade att slamspridningen måste förbjudas.

Lena Söderberg, vd på Svenskt Vatten, svarar nu i en debattartikel, även den i Göteborgsposten, att Naturskyddsföreningen delvis har rätt men att det nationella certifieringssystemet Revaq innebär att vi i Sverige har Europas strängaste regler för slam. Därför är ett generellt förbud mot slamspridning fel väg att gå.

”Ingenting tyder på att slamanvändning är skadligt för miljö eller hälsa när reglerna följs.”

Enligt Söderberg är det spridningen av slam som inte är kontrollerat av certifieringssystemet som måste upphöra.

"Spridning av okontrollerat slam måste upphöra omedelbart. Det vill säga: slam från icke Revaq-certifierade reningsverk ska ej få spridas på åkermark. Sådant slam kan innehålla höga halter av exempelvis tungmetallen kadmium. Här behöver vi gemensamt påverka svensk lagstiftning."

Mikael Karlsson skrev i sin debattartikel följande om certifieringssystemet:
"I dag certifieras vissa reningsverk i ett system som heter Revaq. Det ställer upp vissa gränsvärden och kräver planering för kontinuerligt renare slam. Det är en lovvärd ambition och det arbete som sker för att fasa ut miljögifter i samhället är bra, men systemet räcker ändå inte särskilt långt. Gränsvärden är osäkra och långt från alla gifter kontrolleras."

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.