Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ola Alterå – tillbaka efter timeouten

Publicerad: 4 juli 2013, 05:29

Ola Alterå är centerpartist och tidigare statssekreterare på näringsdepartementet under Maud Olofsson. Idag är han fristående konsult och debattledare i Almedalen.


Var tog du vägen efter valet 2010?
Jag tog ledigt från politiken. Det var ett 4-årsprojekt för mig med ordförandeskap i EU och ett fantastiskt teknikutbyte med amerikaner och kineser och en massa andra saker. Men sedan kände jag att det var nog. Så nu har jag jobbat för FN i Nairobi några år. Jag vill fortsätta jobba med hållbarhet men vet inte riktigt med vad.

Här i Almedalen har Ola Alterå just lett en debatt om klimatpolitik och färdplan 2050 med företrädare för sex riksdagspartier. Du var med i kulisserna när de stora energiöverenskommelserna kom till 1997 och 2009 – vilka likheter ser du med dagens situation?

Det är nu som då. Motsättningarna finns i första hand inom blocken och inte mellan blocken.

Avtalet 2009 kom till strax före Köpenhamnsmötet och då fanns det ett mycket stort intresse internationellt. Klimatfrågan var på allas läppar. Nu känns det mera bekymmersamt med läget i EU och Sverige sticker nästan ensam ut i positiv bemärkelse .

Vilka är chanserna att få en bred politisk uppgörelse om klimat- och energifrågorna före valet 2014?
Det finns saklig grund för en överenskommelse och alla skulle må bra av det. Men det kommer troligen inte att hända.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.