Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ola Alterå utsedd till chef för klimatpolitiska rådets kansli

Publicerad: 27 Oktober 2017, 06:58

Regeringen har beslutat att utse Ola Alterå till kanslichef vid det klimatpolitiska rådet, som ska påbörja sin verksamhet den 1 januari, samma dag som den nya klimatlagen träder i kraft.


Ola Alterå har tidigare bland annat varit statssekreterare på Näringsdepartementet och särskild utredare om cirkulär ekonomi. Det klimatpolitiska rådet har inrättats av regeringen som en del av det klimatpolitiska ramverket. Rådet ska vara ett tvärvetenskapligt och oberoende expertorgan med bred kompetens som ska granska och bedöma huruvida den samlade politik som regeringen lägger fram är förenlig med klimatmålen. Rådets kansli placeras vid forskningsrådet Formas.

Den nya klimatlagen innehåller grundläggande bestämmelser om regeringens klimatpolitiska arbete. Därmed kommer regeringen, och Sveriges framtida regeringar, regelbundet behöva göra årliga klimatredovisningar och klimatpolitiska handlingsplaner med syfte att Sverige senast år 2045 ska nå nettonollutsläpp av växthusgaser till atmosfären, och därefter negativa utsläpp.

”Det klimatpolitiska rådet blir viktigt för att granska att alla kommande regeringars klimatpolitik är i linje med våra klimatmål. Ola Alterås erfarenhet i klimat, energi och hållbarhetsfrågor gör att han som kanslichef kommer att leda arbetet i det klimatpolitiska rådets kansli i rätt riktning”, säger klimatminister Isabella Lövin i en kommentar.

Pernilla Strid

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.