måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Olagligt mycket bly i leksaker och hemelektronik

Publicerad: 14 mars 2011, 13:20

Kemikalieinspektionen har analyserat elektroniska leksaker och hemelektronikprodukter på den svenska marknaden. Resultaten visar att var femte produkt innehåller för höga halter av bly.

Ämnen i artikeln:

Kemikalieinspektionen

Kemikalieinspektionen har polisanmält ett antal svenska företag som har importerat och sålt produkter med för höga blyhalter, skriver tillsynsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Under 2010 och 2011 har ett analysprojekt pågått för att undersöka om reglerna i EU:s RoHS-direktiv följs. Resultatet visade att hela 21 procent av de testade varorna inte lever upp till de ställda kraven. 17 av 70 leksaker, 8 av 29 hemelektronikprodukter och 2 av 21 lampor innehöll olagligt höga blyhalter. Produkterna köptes in i vanliga leksaks- och hemelektronikaffärer och analyserades därefter med KemI:s XRF-instrument.

Enligt
RoHS-direktivet, som började gälla i EU 2006, får inte bly, kvicksilver, sexvärt krom och flamskyddsmedlen PDBE och PBB finnas i elektriska eller elektroniska produkter i halter över 0,1 procent. Produkterna får inte heller innehålla mer än 0,01 procent kadmium.

De höga
blyhalterna kan orsaka miljöproblem vid avfallshanteringen och dessutom medföra hälsorisker för konsumenter och de som arbetar med tillverkningen.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev