söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Oljebolag förbjuder barn att yttra sig – på livstid

Publicerad: 6 augusti 2013, 07:02

I en uppgörelse med en familj som drabbats av skiffergasutvinning ställer ett gas- och oljebolag långtgående krav även på barnen.


En familj i Pennsylvania i USA som protesterade mot skiffergasutvinning i närheten av familjens gård har nått en förlikning med gas- och oljeutvinningsbolaget Range Resources Ltd med ovanliga och långtgående krav. Bolaget kräver att familjens två barn, nio och tolv år gamla, avstår från att diskutera eller kritisera skiffergasutvinning (så kallad fracking) under resten av sina liv, uppger The Guardian.
Överenskommelsen slöts redan 2011, men offentliggjordes först förra veckan av tidningen Pittsburgh Post Gazette och har lett till ramaskri från såvä miljö- som yttrandefrihetsorganisationer i USA.

Det är inte ovanligt med förlikningar mellan å ena sidan privatpersoner och å andra bolag som utvinner skiffergas i Pennsylvania som innehåller villkor om så kallad munkavle, men att bolagsjuristerna utökar dessa krav till att gälla även barn överraskade enligt The Guardian även domaren i målet.

Barnens föräldrar
i det här fallet förklarade enligt The Guardian för rätten att de gick med på kravet för att få möjlighet att flytta till ett nytt hem, långt bort från gasfälten.
– Vi måste få bort barnen därifrån för deras egen hälsa och säkerhet, sade mamman till rätten som dock medgav att hon är bekymrad och inte alldeles säker på vad uppgörelsen faktiskt kommer att innebära för barnen och deras medborgerliga rättigheter.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev