Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Oljebolag vinnare på nordiska börser för andra året i rad

Publicerad: 28 December 2005, 07:02

Av de nordiska storföretag som mer än fördubblat sin börskurs under 2005 har vartannat koppling till olje- och gasindustrin. Summeringen av året påminner om den för 2004. En stor del av förklaringen ligger i det höga oljepriset, och samtidigt står det klart att flera analytiker räknar med att den höga prisnivån står sig i ytterligare fem år.


Samtidigt som ansatser görs för att minska oljeberoendet skördar oljebolagen goda år. Företag med koppling till oljeindustrin är vinnare på de nordiska aktiemarknaderna för andra året i rad, visar en kartläggning som SvD Näringsliv låtit göra.

Granskningen har skett enligt de aktielistor som OMX kommer att presentera nästa halvårsskifte. Bolagen har delats in i stora bolag, värda över 1 miljard euro, mellanstora bolag som är värda mellan 150 miljoner euro och 1 miljard euro, och småbolag med ett värde lägre än 150 miljoner euro. Företagen har dessutom delats in i tio sektorer beroende på verksamhet.
Att oljebolagen är vinnare märks tydligast bland de riktigt stora företagen. Bland de tio bästa storbolagsaktierna i Norden har majoriteten kopplingar till oljeindustrin.

Svenska aktieplacerare har anledning att glädja sig åt Det Norske Oljeselskap. Bolaget ligger i toppen över de nordiska aktier som svenskar handlat mest med under året, visar statistik från nätmäklarfirman Nordnet.

DNO har utmärkt sig för att ha en kaxig attityd, med uttalade planer på att tiodubbla produktionen inom fem-sex år, och en vilja att borra efter olja på kontroversiella platser, framför allt i Irak. Borrningarna i Irak kan också bli ett lyckodrag för bolaget. En norska oljeanalytiker hävdade så sent som för en vecka sedan att bolagets fynd i Irak kan vara värt mer än hela Statoil, skriver SvD.

Bland de företag som fördubblat sin börskurs under året återfinns utöver rena oljeprospekterings- och produktionsbolag även oljeriggägare och operatörer samt tillverkare av utrustning för att djuphavsutvinning av olja.

Dagens oljepris ligger mer än dubbelt så högt som för ett par år sedan. Flera analytiker räknar med att oljepriset kommer att hålla sig på nuvarande nivå under åtminstone en femårsperiod.

Men allt är inte guld och gröna skogar för oljeföretagen. Oljeindindustrin tvingas söka efter olja på allt mer svårtillgängliga platser, med ökade kostnader som följd, och flera stater planerar att höja skatten för att öka sina intäkter.

Mikael Nyberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.