Klimat
Oljebolagen tror inte att klimatmålet uppnås
Publicerad: 4 april 2014, 09:16
Diskussionen om ”fossilbubblan” har lett till att oljebolagens aktieägare krävt svar på hur bolagen ser på situationen och de risker som finns.
I september publicerade FNs klimatpanel en rapport som innehöll en beräkning om hur mycket fossila bränslen som kan brännas upp för att vi ska uppnå målet på max två graders temperaturhöjning. Rapporten har lett till en diskussion om den så kallade ”fossilbubblan”, det vill säga risken för att stora delar av det kapital som energibolag och oljejättar sitter på i form av hittills outnyttjade resurser av fossila bränslen, kan vara värdelösa eftersom de inte kan tas upp om vi ska nå klimatmålet.
Inför bolagsstämmorna har aktieägare nu framfört krav på att oljebolagen ska svara på hur de ser på riskerna rapporterar Financial Times.
I en rapport som Exxon Mobiles publicerade i måndags skriver oljejätten att oljebolagens reserver inte kommer att bli värdelösa eftersom allt kommer att plockas upp ur jorden. Exxon Mobiles menar att målet på max två graders temperaturhöjning är orealistiskt. Oljejätten skriver i sin rapport att om två grader ska nås måste utsläppen av växthusgaser minska med 80 procent fram till 2050. Det skulle kosta tusentals dollar per år för varje amerikanskt hushåll. Det är för dyrt och politikerna har varken viljan eller styrmedlen, skriver Exxon Mobiles i rapporten.
Martina Krüger, klimat- och energiexpert på Greenpeace, säger till Dagens Industri att Exxons utspel innebär en skiftning i retoriken från oljebolagens sida.
-Inledningsvis var Exxon det oljebolag som mest aggressivt förnekade att det existerade ett klimathot. De senaste åren har oljebolagen erkänt att det finns ett problem, men att den fattiga delen av världen måste få använda sig av fossila bränslen för att lyfta sig ur fattigdomen, säger hon.
– Men nu ställs det på sin spets. Med Exxons rapporter blir det tydligt att oljebolagens affärsidé utgår ifrån att världen inte kommer att klara klimatmålen. Och gör vi inte mer än vad som redan utlovats är prognosen en uppvärmning med minst 4 procent, säger Martina Krüger.
Även oljebolaget Shell antyder i sin kommunikation att bolagets reserver kommer att användas samt att de klimatmål som världens politiker diskuterar inte ens tillnärmelsevis kommer att nås.
En rad andra bolag har valt att ännu inte ta ställning i frågan.
Miljöaktuellt, redaktionen