måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Oljebranschen kände till den globala uppvärmningen

Publicerad: 9 februari 2016, 05:00

Redan 1982 mottog American Petroleum Institute en rapport där det fastslogs att en ökad koldioxidhalt i atmosfären skulle leda till global uppvärmning. Trots detta lanserade API senare kampanjer för att så tvivel bland allmänheten gällande klimatförändringarna.


Redan 1982 mottog American Petroleum Institute, API, en rapport där forskarna fastslog att den ökande koldioxidhalten i atmosfären skulle leda till global uppvärmning, något som kunde få allvarliga konsekvenser för människans överlevnad. Men trots detta lanserade API senare kampanjer för att så tvivel bland allmänheten gällande klimatförändringarna.

Det är sajten Inside Climate News som rapporterar om utredningen ”Climate Models and CO2 Warming, A Selective Review and Summery” som författades av forskare vid Lamont-Doherty Geological Observatory i Columbia, på uppdrag av API och USAs största oljebolag. Forskarna fick i uppdrag att gå igenom aktuell klimatforskning, även den forskning som pågick internt hos oljebolagen, där Exxon hade det mest ambitiösa programmet.

Dåtidens forskning fokuserade i första hand på klimatmodeller, och liksom i de flesta andra studier valde rapportförfattarna att lyfta fram modellernas inneboende osäkerhet, men inte desto mindre fastslog man att modellerna pekade på att den globala temperaturen skulle stiga i takt med att koldioxidnivån i atmosfären ökade, och man kopplade dessutom de ökande koldioxidnivåerna till användningen av fossila bränslen.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev