Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag30.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Oljebranschen kände till den globala uppvärmningen

Publicerad: 9 Februari 2016, 05:00

Redan 1982 mottog American Petroleum Institute en rapport där det fastslogs att en ökad koldioxidhalt i atmosfären skulle leda till global uppvärmning. Trots detta lanserade API senare kampanjer för att så tvivel bland allmänheten gällande klimatförändringarna.


Ämnen i artikeln:

Exxon

Redan 1982 mottog American Petroleum Institute, API, en rapport där forskarna fastslog att den ökande koldioxidhalten i atmosfären skulle leda till global uppvärmning, något som kunde få allvarliga konsekvenser för människans överlevnad. Men trots detta lanserade API senare kampanjer för att så tvivel bland allmänheten gällande klimatförändringarna.

Det är sajten Inside Climate News som rapporterar om utredningen ”Climate Models and CO2 Warming, A Selective Review and Summery” som författades av forskare vid Lamont-Doherty Geological Observatory i Columbia, på uppdrag av API och USAs största oljebolag. Forskarna fick i uppdrag att gå igenom aktuell klimatforskning, även den forskning som pågick internt hos oljebolagen, där Exxon hade det mest ambitiösa programmet.

Dåtidens forskning fokuserade i första hand på klimatmodeller, och liksom i de flesta andra studier valde rapportförfattarna att lyfta fram modellernas inneboende osäkerhet, men inte desto mindre fastslog man att modellerna pekade på att den globala temperaturen skulle stiga i takt med att koldioxidnivån i atmosfären ökade, och man kopplade dessutom de ökande koldioxidnivåerna till användningen av fossila bränslen.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Exxon

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.