Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Oljelobby startar krig mot vindkraft

Publicerad: 1 november 2010, 09:41

Ett energikrig är på väg att blossa upp i Nordsjön. Den brittiska oljeindustrin kräver att rättigheter för oljeborrning får företräde framför satsningar på havsbaserad vindkraft.


Ämnen i artikeln:

HavVindkraft

Den brittiska oljeindustrin  hotar nu med rättsliga åtgärder för att försvara sina intressen mot satsningar på vattenbaserad vindkraft i Nordsjön. Det rapporterar The Guardian. Branschorganisationen Oil and Gas UK klagar bland annat på att vindkraftsparker hämmar arbetet för mobila oljeplattformar, stör helikoptertrafik till och från oljeriggarna och är i vägen för piplines och annan udervattensutrustning.

Antalet planerade vindkraftsparker i Nordsjön är idag väldigt högt, och många av parkerna sträcker sig enligt planerna över områden där oljeföretagen har tillstånd för provborrningar och produktion.

En vindparksutvecklare berättar för The Guardian att det är ytterst troligt att en konflikt kommer att uppstå mellan de två energibranscherna. Den brittiska regeringen ser nu över landets nationella policys. Havsbaserad vindkraft är en nyckelfaktor för att Storbritannien ska kunna nå sitt ambitiösa mål för förnyelsebar energi.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

HavVindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News