Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Oljepeaken kan komma tidigare än väntat

Publicerad: 18 Oktober 2017, 06:25

Den globala efterfrågan på olja kommer att peaka tidigare än vad flera bedömare tror. Det menar energikonsult-firman Wood Mackenzie.


Inom branschen råder delade meningar om när efterfrågan på olja kommer att nå sin kulmen. Det internationella energirådet, IEA, och BP uppger 2040 i sina prognoser. Men Mackenzie sällar sig istället till de bedömare som i likhet med den holländska oljejätten Shell menar att oljepeaken kan komma 2030 eller ännu tidigare.

Enligt Mackenzie är det elbilarnas framfart, i kombination med krav på mer effektiva bensinmotorer, som bidrar till att oljepeaken flyttas fram. Storbritannien och Frankrike har nyligen meddelat att de kommer att fasa ut försäljningen av nya bensin- och dieselbilar 2040 och Kina, världens största biltillverkare, har indikerat att man har liknande planer.

Enligt Mackenzie kommer efterfrågan på bensin att minska först medan den totala efterfrågan på olja kommer att plana ut efter 2035 när fler klimatlagar trätt i kraft och ekonomierna i tredje världen har mognat. Men Alan Gelder, senioranalytiker på Mackenzie, säger till tidningen The Guardian att den stundande peaken kommer att kännas av långt innan den faktiskt inträffar eftersom oljebolagen kommer att sluta investera i oljeraffinaderier och dra ner på antalet bensinstationer.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.