Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Oljesand kan stoppas av nytt EU-direktiv

Publicerad: 5 Oktober 2011, 09:17

Ett föreslaget nytt EU-direktiv från EU-kommissionen kan stoppa import av olja från oljesand och skiffergas till Europa. – Vi skickar en tydlig signal till fossilbranschen, säger klimatkommissionären Connie Hedegaard.


På tisdagen beslutade EU-kommissionen om att stötta ett förslag till ett nytt EU-direktiv som i förlängningen skulle innebära ett stopp för import av olja från oljesand, skiffergas och andra miljömässigt tveksamt producerade fossila bränslekällor. Det rapporterar The Guardian.

Förslaget går ut på att sätta kvalitetsgränser på fossila bränslen. EU-kommissionen har till exempel föreslagit att oljesand ska få ett växthusgasvärde på 107 gram per megajoule bränsle – vilket kan jämföras med 87,5 gram per megajoule för vanlig tjockolja. Än så länge räknas inte gas in i förslaget – då det fokuserar på transportbränslen. Men enligt The Guardian är det mycket sannolikt att också kontroversiella fossila energislag som skiffergas, vars utvinning har stor miljöpåverkan, kan komma att räknas in i den nya lagstiftningen. The Guardian beskriver beslutet som en seger för EU-kommissionens klimatkommissionär Connie Hedegaard.
– Med den här åtgärden skickar vi en tydlig signal till fossilbränslebranschen.

Enligt Hedegaard handlar förslaget främst om att också produktionen av bränslen måste möta någån typ av minimimiljökrav. Förslaget skickas nu till EU:s medlemsländer som, inom fyra till sex veckor, ska mötas och ta ställning till förslaget. Förslaget måste sedan få ett slutgiltigt godkännande av EU-parlamentet.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.