Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Oljestater blockerar klimatsamtal

Publicerad: 15 december 2009, 08:36

Klimatförhandlingarna i Köpenhamn låg nere under stora delar av måndagen sedan företrädare för G 77 blockerat samtalen. Något som förargade företrädare för EU och miljöminister Andreas Carlgren.


Klimatförhandlingarna i Köpenhamn blockerades flera timmar igår. Sudans omstridde förhandlare Lumumba Di-Aping ledde upproret och lade hinder i vägen för att de öppna förhandlingarna skulle kunna fortsätta.

Orsaken var att de vill förhandla om en förlängning av Kyotoprotokollet innan de går vidare i processen. EU tycker å andra sidan att man måste komma igång och diskutera sakfrågor och inte fastna i teknikaliteter.

— Vi från EU är beredda att diskutera allt innehåll i Kyoto. Vi är här för att uppnå resultat. Det värsta man kan göra i det läget är att blockera diskussionerna, sade miljöminister Andreas Carlgren på presskonferensen sent på eftermiddagen

Andreas Carlgren sade att de jobbar mot klockan för att uppnå ett ambitiöst avtal. Han menade att flera länder inom den stora gruppen av G 77-länder ville fortsätta samtalen men att de hindrades av länder som vill förhindra ett nytt avtal.

— Vi hör väldigt olika röster från gruppen av utvecklingsländer. Vi hör flera företrädare från Afrika och Latinamerika som vill häva blockaden och återuppta diskussionen, sade Andreas Carlgren.

Miljöministern menade att EU vill föra över de goda delarna från Kyoto till ett nytt avtal och att det inte alls var fråga om att skrota avtalet. Men flera oljeproducerande länder i G 77-gruppen har ett stort intresse av att bromsa förhandlingarna och hålla nere kraven.

EU:s miljökommissionär Stavros Dimas hoppades komma igång med de viktiga sakfrågorna inom spåret som utgår från ett nytt avtal, kallat LCA-spåret. Ordförande i EU-parlamentets miljöutskott Jo Leinen poängterade på presskonferensen hur viktigt det var att få med sig USA.

– Kyoto-protokollet finns inte på kartan i USA. Så om länderna i G 77 bara vill ha Kyoto så vet vi inte vad som händer med USA:s åtaganden, sade Jo Leinen.

– Oavsett om det blir det ena eller det andra spåret är det innehållet som är det viktiga, att kraven blir bindande och möjliga att verifiera, och att det finns möjlighet att kontrollera att reduktioner verkligen sker, sade Jo Leinen.

Under eftermiddagen återupptogs informella samtal inom Kyoto-gruppen. Men då hade mycket värdefull tid redan gått förlorad. Tiden håller på att rinna iväg för ministrarna som förbereder avtalet som ska skrivas under när över 100 statschefer närvarar senare i veckan.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.