Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Oljeutsläpp i Östersjön minskar

Publicerad: 25 augusti 2009, 10:16

Antalet avsiktliga oljeutsläpp i Östersjön har minskat med 55 procent de senaste tio åren. I fjol var minskningen tio procent. Det är enligt Helsingforskommissionen den ökade övervakningen som har gett resultat.


Ämnen i artikeln:

Oljeutsläpp

Helsingforskommissionen eller Helcom är en samarbetsorganisation för länderna kring Östersjön med syfte att övervaka och skydda innanhavets miljö. I en ny rapport som offentliggjordes i går visar organisationen att de medvetna, avsiktliga oljeutsläppen i Östersjön fortsätter att minska. Under 2008 upptäckte Helcom genom sin övervakning till sjöss, i luften och via satellit 210 illegala utsläpp, vilket var en minskning med tio procent jämfört med året innan. Sedan 1999 har utsläppen minskat med 55 procent.

Förutom den ökade övervakningen anger Helcom strängare lagstiftning och kraven på att oljerester ska deponeras i hamn som bidragande orsaker till den positiva trenden.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

Oljeutsläpp

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.