Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Oljeutsläppet vid Tjörn det värsta på många år

Publicerad: 19 september 2011, 06:57

Hittills har 200 000 liter tjockolja tagits upp ur vattnet utanför Tjörn. Djurlivet har drabbats hårt.


Ämnen i artikeln:

HavOljeutsläpp

De stora mängder tjockolja som på fredagen nådde Tjörn och andra delar av västkusten har enligt kustbevakningen i området drabbat djurlivet hårt. Det säger SR Ekot. Oljan misstänks komma från en fartygskollission på danskt vatten förra veckan. Det är än så länge oklart hur mycket olja som finns i havet och hur mycket som hittills flytit i land.

Enligt Kustbevakningen är oljeutsläppet det värsta på många år i Sverige. Runt 200 000 liter olja har hittills tagtis upp och saneringsarbetet har enlgit SR Ekot under helgen omfattat fem fartyg, fyra strandbekämpare, ett flygplan och ett 50-tal personer ur Kustbevakningens personal.

Enligt Kustbevakningen var man helt överraskad när oljan kom. Svenska myndigheter hade inte fått några signaler om att oljan kunde vara på väg mot den svenska kusten.
– Nej, vi har inte fått uppgifter om att det skulle vara några större mängder på väg. Så det var vi inte beredda på. Flyg har inte heller sett oljan, säger Carl-Gustaf von Konow som är befälhavare på ett av kustbevakningens saneringsfartyg till SR Ekot.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

HavOljeutsläpp

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.