Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag15.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Olofsson: ”Oddsen för Saab inte goda”

Publicerad: 17 Februari 2009, 07:54

Saab riskerar nedläggning. Regeringen vägrar gå in som ägare. På tisdagen lämnar GM besked om bolagets framtid.


Stämningen är spänd vid Saab:s fabrik i Trollhättan. Under tisdagen väntas bolagets ägare General Motors, världens näst största biltillverkare, presentera sina planer för framtiden.

Det spekuleras om en kontrollerad konkurs för den amerikanska jätten, något som skulle innebär att endast vissa delar av bolagets verksamheter behålls. Resten ska säljas, styckas eller helt enkelt läggas ner.

För Saab ser framtiden allt annat än ljus ut. I en intervju med SVT säger näringsminister Maud Olofsson att det är helt uteslutet att staten går in som ägare.

– Oddsen för Saab är inte särskilt goda, säger hon till Rapport.

– De har inga tankar om hur de ska utveckla sitt bolag för att få lönsamhet. Det gör oss oroliga och det förvånar oss.

Regeringen kommer heller inte att göra något för att rädda Saab från konkurs, enligt uppgifter till TV4 Nyhetsmorgon. Regeringen vill inte sätta skattebetalarnas pengar på spel, trots att en eventuell kollaps av bolaget kan ge allvarliga samhällsekonomiska effekter.

I Trollhättan vill ingen tala om nedläggning som ett möjligt alternativ. Men stämningen är långt från munter.

– Jag har blivit mer negativ den senaste veckan då regeringen verkar ha svängt i frågan om garantilån till stöd för att rädda Saab, säger metallklubbens ordförande Paul Åkerlund till Dagens Industri.

Han anser att regeringen har möjlighet att ge bättre villkor för Saab:s överlevnad.

– GM har lovat att flytta produktionen av 9-5 och 9-3 Cabriolet till Trollhättan om regeringen garanterar ett lån på 5 miljarder kronor till Saab. Ändå kommer inget positivt besked från regeringen, säger Paul Åkerlund.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.