Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Olofsson: vi bygger 2.000 nya vindkraftverk

Publicerad: 2 mars 2010, 06:24

Bygg 2.000 vindkraftverk inom tio år som levererar 10 TWh. Det föreslår regeringen i en proposition som läggs fram på torsdag.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikVindkraft

Elproduktionen från förnybara källor ska öka med 25 TWh fram till 2020. Det ska ske med nya kvoter i ett förlängt elcertifikatsystem. Bland annat ska 2.000 vindkraftverk som levererar 10 TWh byggas. Det är innebörden av en proposition som regeringen lägger fram på torsdag, skriver Maud Olofsson på DN debatt.

De nya kvoterna i elcertifikatsystemet, som förlängs fram till 2035, ska se till att utbyggnadstakten av förnybar elproduktion ökar. Energimyndigheten bedömer att resultatet kommer att bli 10 TWh vindkraft och 5 TWh biobränslebaserad kraft.

Utöver utbyggnaden kommer regeringen med flera initiativ som ska göra det mer lönsamt för enskilda personer att spara el. Ett förslag är timmätning av elförbrukning för hushållen.

Förstärkningar av stamnätet och förbättrad överföringskapacitet mellan de nordiska länderna föreslås också.

Utbyggnaden kommer att resultera i att Sverige får ett elöverskott under de närmaste 20 åren, skriver Olofsson.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.