Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Om ett dygn når oljan den svenska kusten

Publicerad: 2 mars 2011, 09:39

Då den grundstötta båten Godafoss skulle bogseras till Danmark längs den svenska västkusten visade det sig att båten fortsätter läcka olja. Ett stort oljebälte hotar nu den svenska kusten.

Ämnen i artikeln:

HavOljaUtsläpp

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Fartyget Godafoss gick på grund på Norskt vatten den 17 februari och läckte då stora mängder olja i vattnet. I går började transporten av fartyget mot danska Odense där hon skulle repareras. Nu har bogseringen emellertid stoppats i höjd med Varberg då det visat sig att fartyget under bogseringen läckt vatten längs den svenska kusten.

Kustbevakningen berättar att man inte vet hur mycket olja som läckt ut men att man kan se ett fem och en halv mil på Skagerack. Oljetäcken i olika lager sträcker sig från Göteborgs södra skärgård upp till norska gränsen. Oljan driver just nu rätt in mot den svenska kusten. När oljan når land är enligt Kustbevakningen svårt att säga, men man menar att det område som kommer att drabbas först är Kosterskärgården där den marina nationalparekn Kosterhavet ligger.

För SR Ekot berättar Kustbevakningen att man tycker att det är ofattbart att bogseringen påbörjats trots att fartyget fortfarande läckte olja. En brottsutredning om bland annat misstänkt miljöbrott har påbörjats.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev