onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Om Sverige ger efter för påtryckningar är vi på ett sluttande plan”

Publicerad: 8 juni 2016, 06:23

DEBATT Att utestänga Right Livelihood Award från riksdagen skulle vara ett litet men betydelsefullt steg i fel riktning, skriver Ellinor Eke, Jens Johansson och Göran Wiklund, konsulter hos U&We.


På riksdagens hemsida står att läsa: ”Talmansämbetet är den högsta post en person kan väljas till i Sverige. I rang kommer talmannen efter statschefen, alltså efter kungen, men före statsministern. Som riksdagens främsta representant företräder talmannen ofta riksdagen i nationella och internationella sammanhang.”

Nyligen har det framkommit att Right Livelihood Award (RLA) inte längre ska få ha sin prisceremoni i riksdagens lokaler med hänvisning till att det råder platsbrist. Säkerligen är detta ett missförstånd – att bereda plats för ett pris som ska ”hedra och stödja de som erbjuder praktiska och exemplariska lösningar på de viktigaste utmaningarna världen står inför” kan väl inte vara ett reellt problem?

De som tilldelats RLA har inte sällan gjort insatser som riskerat deras liv och hälsa. Att då hävda att platsbrist är ett skäl att inte bjuda in dem till riksdagen känns inte värdigt.

RLA har utsett pristagare som för vissa har setts som obekväma. Om Sverige ger efter för direkta eller indirekta påtryckningar är vi på ett sluttande plan som vi inte vet var det kan sluta. Det finns ett internationellt problem att obekväma röster tystas. Låt oss inte bli en del av detta!

Riksdagens roll för fortsatt öppenhet är oerhört viktig både i praktiken och som symbol. Det finns en risk att folket och de folkvalda blir mer och mer separerade, att beslut tas bakom stängda dörrar och att den relativa öppenheten vi har i Sverige blir en chimär. Att utestänga RLA från riksdagen skulle vara ett litet, men betydelsefullt steg, i fel riktning.

RLA har också kommit att associeras med Sverige och Stockholm. Något som bidragit till Sveriges goda anseende i världen. Det finns andra länder som skulle ta emot prisutdelningen med öppna armar om den inte kan ske i riksdagshuset. En sådan utveckling vore olycklig för Sverige.

Vi uppmanar talmannaämbetet att visa att Sverige fortsatt står upp för ett samhälle där öppenhet råder och där även obekväma sanningar tillåts. Låt inte platsbrist vara skälet till att en 30-årig tradition bryts!

Ellinor Eke, Jens Johansson och Göran Wiklund, konsulter hos U&We

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev