Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Omfattande tjuvjakt på kungsörn i Sverige

Publicerad: 6 augusti 2012, 07:57

Av 100 undersökta kungsörnar hade 14 procent rester av ammunition i kroppen. Det visar en ny rapport från WWF som menar att mycket tyder på att förföljelsen av djuret är utbredd.


Viltexperten Robert Franzén och fötinventeraren Berth-Ove Lindström har har försökt uppskatta den illegala jakten på kungsörn i rapporten "Kungsörn – illegal jakt, förföljelse och annad dödliget". Av drygt 100 kungsörnar som undersökts de senaste 10 åren har 14 procent rester av ammunistion av kroppen.
– Det här ger ett mått på omfattningen av den illegala jakten. Siffran är en absolut minimisiffra, eftersom de örnar som dött vid påskjutningen rimligen inte skickats in till Naturhistoriska riksmuseet, säger Robert Franzen.

Foto: Jan Eric Hägerroth/WWF

Rapporten
visar också att det finns stora skillnader i häckningsframgång mellan platser som ligger geografiskt nära varandra – främst finns dessa skillnader i Norrland.
– Det är en sorglig utveckling och mycket tyder på att det handlar om olaglig förföljelse. De stora skillnaderna i häckning kan inte förklaras av naturliga variationer. Vi står handfallna eftersom så få personer döms och vi hoppas nu på en skärpning, säger WWF:s generalsekreterare Håkan Wirtén.

Kungsörnen är vår näst största rovfågel. I Sverige lever cirka 500 par. I fjälltrakterna har häckningarna minskat kraftigt de senaste åren. I rapporten konstaterar man att den illegala jakten ofta riktas mot äldre könsmogna fåglar vilket ger negativa effekter på fortplantningen.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.